Δύο δις ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Mέτρα για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, μείωση φορολογικών βαρών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2020

Με έμπρακτα στοιχεία απαντά η κυβέρνηση στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λησμόνησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

  • Είναι ενδεικτικό ότι στο νέο  προϋπολογισμό του 2020, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές,  περιγράφονται μέτρα στήριξης των πολιτών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων που φτάνουν το 1,181 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου,  το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις και ανάλογα με το ύψους του υπερπλεονάσματος αλλά και την τεχνική δυνατότητα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Στις σκέψεις των ιθυνόντων της κυβέρνησης είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μία άκρως ενδιαφέρουν εισήγηση που προβλέπει την μη καταβολή του φόρου που παρακρατείται μηνιαίως από μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 520 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση που εγκριθεί το εν λόγω μέτρο τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και των ταμείων δεν θα προχωρήσουν στην παρακράτηση αυτή αλλά το ποσό θα αποδοθεί στους εργαζόμενους. [Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει μικτά 1.600 ευρώ τον Δεκέμβριο θα έχει όφελος περίπου 135-140 ευρώ. Καθότι το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο από το διαθέσιμο ποσό ενδεχομένως από κάποιο ποσό και πάνω να μπει πλαφόν στη μείωση της παρακράτησης].

Ειδικότερα προβλέπονται:

Για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα:

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Μείωση βαρών για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται:

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα.

Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις:

  •  Μείωση του φόρου εισοδήματος από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας

  • Αναστολή, για 3 έτη, του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
  • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Καμία δημοσίευση για προβολή