Scope Ratings: Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων κλειδί για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας

Ισχυρή άνοδος στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση

Η Scope Ratings σε έκθεσή της αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της και παράλληλα να ανακάμψει οικονομικά, καλύπτοντας το συνεχές επενδυτικό χάσμα της.

Το κλειδί σύμφωνα με την ίδια, είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, η χώρα μας (Η Scope Ratings διατηρεί αξιολόγηση BB-/θετική) αναμένεται να επιτύχει και πάλι το στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφού το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ανήλθε στο 4,3% ΑΕΠ, μέσα στους στόχους που συμφώνησε η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει η έκθεση.

Η πιο σημαντική επισήμανση που κάνει, έγκειται στο γεγονός ότι η επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης θα ήταν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματική από ό,τι η στήριξη σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (τώρα στο 182%).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Jacob Suwalski επικεφαλής αναλυτή για την Ελλάδα στην Scope, «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της επίσημης εμπιστοσύνης των πιστωτών και της αγοράς». «Ωστόσο, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις – το χαμηλό επίπεδο των οποίων εξηγεί εν μέρει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις πολιτικές αντιμετώπισης των κοινωνικών πιέσεων – μπορεί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%», αναφέρει ο Suwalski.

Η Scope εξέτασε την ευαισθησία της επιβάρυνσης του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς παράγοντες σχετικά με τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρώντας τους άλλους παράγοντες ίδιους. Ένας υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης κατά 1% κατά τα επόμενα έξι χρόνια θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2024. Αντίθετα, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μια ποσοστιαία μονάδα προς το ΑΕΠ θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους μόνο κατά 6%.

[more]

«Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά υψηλά για πολύ καιρό, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας, με τον κίνδυνο εξάντλησης της φορολογικής ικανότητας της χώρας», υπογραμμίζει ο Suwalski. «Αυτό θα λειτουργούσε τελικά ενάντια στην ανάπτυξη και, μακροπρόθεσμα, στη βιωσιμότητα του χρέους».

Η Scope Ratings αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, εν μέσω του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων. Τα χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης συμβάλλουν στη μείωση των πληρωμών τόκων στην Ελλάδα και παρέχουν στην κυβέρνηση περισσότερες δημοσιονομικές δυνατότητες ελιγμών, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος της, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών προγραμματίζεται να επισκεφθούν τη χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου υπό την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. «Βέβαια, η λειτουργία χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι επωφελής μόνο εάν η κυβέρνηση αναλάβει μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και επιταχύνει σθεναρά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», λέει ο Suwalski.

Προς το παρόν, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία βελτιώνονται, αναφέρει η έκθεση. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 2,5% το 2019, με τον ρυθμό να παραμένει ισχυρός κατά την περίοδο 2020-2024. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες σημείωσαν σημαντική επιβράδυνση, τονίζει η Scope Ratings.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή