Σε «αδιέξοδο» η Γερμανία: Θέλει να αντικαταστήσει τα παλιά Tornado, αλλά δεν ξέρει πώς. Στο τραπέζι και πάλι τα F 35;

Η Γερμανία θέλει να αντικαταστήσει τα παλιά Tornado, αλλά δεν ξέρει πώς

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το economico.gr έγραφε για το φιλόδοξο σχέδιο της Γερμανίας να ανακαινίσει και να αναβαθμίσει σε μεγάλη κλίμακα τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της.

Κατά τα φαινόμενα, το σχέδιο αυτό -το οποίο εξαρχής φαινόταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς απαιτούσε την εξαρχής κατασκευή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων- εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση Σολτς, με αποτέλεσμα η Λουφτβάφε, αλλά και η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων να καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την ενίσχυση της αεροπορίας της χώρας.

Ανοίγει η συζήτηση

Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο από έναν απλό διαγωνισμό για το καλύτερο μαχητικό, καθώς το 2019, η Γερμανία είχε αποκλείσει την πιθανότητα προμήθειας των F-35, κυρίως για να μη διαταραχθεί η γερμανογαλλική συνεργασία για το μαχητικό 6ης γενιάς «FCAS». Έτσι το Βερολίνο έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αγορά Eurofighter Typhoon και F/A-18 για την Luftwaffe, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και πυρηνικά πλήγματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Βερολίνο ο φάκελος της αντικατάστασης των Tornado ξανάνοιξε και αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς ξαναμπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης. Σημειώνεται ότι τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ αρνήθηκαν να αναφερθούν στο αντικείμενο των συζητήσεών τους, με εκπροσώπους του υπουργείου να τονίζουν ότι το περιεχόμενό τους είναι «εμπιστευτικό».

Πολιτικός γρίφος

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα τεχνικά και πολιτικά «μπλεξίματα» που τόσο συχνά κάνουν τέτοιου είδους αγορές εξαιρετικά περίπλοκες. Σύμφωνα με το Defense News, οι ΗΠΑ θα ήθελαν ένα αποκλειστικά αμερικανικό μαχητικό να αναλάβει το ρόλο του αεροσκάφους πυρηνικής κρούσης της Γερμανίας, ωστόσο, αυτή η ικανότητα είναι αμφισβητούμενη, τόσο για το F-18 όσο και για το F-35. Παράλληλα, η Γερμανία, αν μπορούσε, θα απέφευγε να διαθέτει τέτοια αεροσκάφη, και το κάνει μόνο λόγω των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, δεδομένου ότι το FCAS, λόγω Γαλλίας, θα έχει δυνατότητα πυρηνικής κρούσης, η ύπαρξη ακόμα ενός προηγμένου και ακριβού μαχητικού (του F-35) στον στόλο της Γερμανίας κρίνεται μάλλον υπερβολική. Να προστεθεί εδώ ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τα αμερικανικά αεροσκάφη, ιδίως δε το F-18 Growler και από το 2019 κάνει λόμπι κατά της αγοράς του, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την κυβέρνηση.

«Τριβές» για το FCAS

Και, μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η καθόλου ομαλή συνεργασία Airbus και Dassault στο πλαίσιο του προγράμματος του νέου μαχητικού 6ης γενιάς, με τους Γερμανούς να παραπονούνται ότι οι Γάλλοι επιμένουν να κατασκευάσουν το FCAS όπως θέλουν αυτοί. Η εικόνα δεν προοιωνίζεται ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει ομαλά ή γρήγορα, ώστε η Γερμανία να επενδύσει σε αυτό για την αντικατάσταση των Tornado που ήδη κλείνουν 40 χρόνια υπηρεσίας.

Τι λένε όλα τα παραπάνω; Ότι για άλλη μια φορά, όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, το Βερολίνο μοιάζει να μπαίνει σε αδιέξοδο, καθώς οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν παράπονα. Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις και ότι το F-35 θα παραμείνει μέχρι τέλους η βασική εναλλακτική, ειδικά αν το FCAS πάει πολύ πίσω, όπως φαίνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή