Σε “αναμένα κάρβουνα” για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα – Τί αναμένεται να λάβει η Ελλάδα.

Σε “αναμένα κάρβουνα” κάθεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο για τα αποτελέσματα της ειδικής Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία θα κριθεί η επόμενη προγραμματική περίοδος και θα εξειδικευτούν τα κονδύλια που θα λάβει η κάθε χώρα, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας για την επόμενη επταετία για τη στήριξη αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων στήριξης.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, στη χώρα μας  αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία.

Με την συμβιβαστική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ωστόσο, το τελικό ποσό αναμένεται να  είναι ελαφρώς μικρότερο, καθώς υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά. Οι τελευταίες θέλουν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση στα σημερινά ή κοντά στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία διαμεσολαβητική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είχε προσεγγίσει το 1,1%, με το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο 1,3%

Υπενθυμίζεται  ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίον συναντήθηκε ο κ. Μισέλ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στα τέλη Ιανουαρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο την ανάγκη  η Ελλάδα να ισορροπήσει ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και στους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης».

Σήμερα, το πρωί, εξάλλου, συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Επιτροπή των Σοφών, με επικεφαλής το Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, θα συζητήσει  το προσχέδιο του Αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τα μέσα Απριλίου ένα ενδιάμεσο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου και ως το Σεπτέμβριο το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή