Έληξε το τελεσίγραφο- Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο Νικολάς Μαδούρο μετά την παγκόσμια τάση να αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος ο Χ. Γκουαϊδό και το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων που απαιτεί ελεύθερες εκλογές το οποίο και εξέπνευσε σήμερα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο απειλεί με εμφύλιο.

Την ίδια στιγμή νέα μαζικά συλλαλητήρια κατακλύζουν τη Βενεζουέλα, ενώ άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και οι στρατηγοί.

Τι δήλωσε ο Μαδούρο

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο υπό αμφισβήτηση πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta..

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο. Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ

Λάδι στη φωτιά έριξε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

«Βεβαίως είναι μία επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι», είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ζήτησε να συναντηθούμε (ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο».

«Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη χώρα, όπως φτώχεια, οδύνη και εγκληματικότητα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό είπε ότι είναι ένας νεαρός και ενεργητικός πολιτικός.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις ογκωδέστατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης.

[more]

Οι ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν σήμερα τον Γκουαϊδό

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές. Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή και η Γαλλία ανακοίνωσε δια στόματος Εμανουέλ Μακρόν ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ίδια γραμμή κινείται Σουηδία, Γερμανία και Ολλανδία. «Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Η οκταήμερη διορία για τη διοργάνωση ελεύθερων, δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα έληξε σήμερα», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλόκ στο Twitter κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα».

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό. «Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Ακόμη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που πρώτες έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας, επικαλούμενες τις φήμες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ε.Ε, ο Καναδάς, η Βραζίλια, η Χιλή, η Αργεντινή, καθώς και η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.

Στον αντίποδα, τον Μαδούρο στηρίζουν η Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Βολιβία και Κούβα.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή