Σε χάος το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: Θυελλώδης συνεδρίαση των βουλευτών – Επιβεβαιώθηκε ο διχασμός που επέφερε ο Τραμπ

Κομμένο στη μέση είναι πλέον -και επισήμως- το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η κοινοβουλευτική του ομάδα συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ώρα Ελλάδας, προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με τις βουλευτίνες Λιζ Τσένι και Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, οι οποίες αντιμετώπιζαν πρόταση μομφής για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Η Τσένι, που είναι το νο. 3 της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων και κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, είχε δεχθεί τα πυρά των φιλοτραμπικών επειδή ψήφισε υπέρ της αποπομπής του πρώην προέδρου. Η Γκριν, από την άλλη, αποκαλύφθηκε ότι στηρίζει την «ψεκασμένη» πτέρυγα του κόμματος, καθώς στήριζε ακραίες και συνομωσιολογικές απόψεις (π.χ. ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν «στημένη») και είχε εκφραστεί θετικά για ακραίες αναρτήσεις στα social media λίγο πριν την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο χαρακτήρας του κόμματος

Τελικά, μετά από πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση, η ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε να παραμείνει η Τσένι στη θέση της, αλλά και να παραμείνει η Γκριν στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, απ’ όπου επιδιώκουν να την εκδιώξουν οι Δημοκρατικοί που έχουν και την πλειοψηφία στο σώμα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο βουλευτής Τζέιμι Χερέρα Μπιούτλερ, ο όλος καυγάς δεν γίνεται για της δύο κυρίες, αλλά επί της ουσίας για την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα μετά το τέλος της θητείας Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Επώδυνες ισορροπίες

Ο επικεφαλής της ΚΟ, Κέβιν Μακ Κάρθι, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και της Τσένι και της Γκριν στη θέση τους, ωστόσο, η ισορροπιστική του θέση ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον τεράστιο διχασμό που επικρατεί στο κόμμα, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους τις ακρότητες του Τραμπ και να προχωρήσουν σε μια πιο ήπια αντιπολιτευτική πρακτική και ρητορική και αυτών που συνεχίζουν να στηρίζουν τις τραμπικές μεθόδους άσκησης της πολιτικής, ήτοι μέσα από ακραία ρητορική, συνομωσιολογίες και άρνηση συνεργασίας με τους Δημοκρατικούς.

Μισή συγγνώμη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γκριν στην ομιλία της παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που υποστήριζε ακραίες απόψεις -όπως τη θεωρία συνωμοσίας QAnon, που υποοστηρίζει ότι οι ΗΠΑ διοικούνται μυστικά από ένα δίκτυο σατανιστών παιδόφιλων τους οποίους ο Τραμπ πολεμούσε-, ωστόσο περισσότερο φάνηκε να μετανοεί που έκανε συγκεκριμένες αναρτήσεις στα social media και λιγότερο για αυτή καθαυτή την υποστήριξη των θεωριών συνωμοσίας. Σήμερα θα κριθεί η τύχη της σε ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής για το αν θα παραμείνει μέλος των Επιτροπών ή όχι, κάτι που έχει εκνευρίσει πιο μετριοπαθείς βουλευτές που θα προτιμούσαν όλα να είχαν τελειώσει εσωκομματικά.

Η τραμπική συνιστώσα

Το μείζον πρόβλημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ωστόσο, όπως έχει γράψει και το economico.gr, είναι ότι πλέον έχει μεταξύ ψηφοφόρων και στελεχών μια ισχυρή Τραμπική Συνιστώσα, η οποία συνεχίζει να στηρίζει αναφανδόν τον πρώην πρόεδρο και να διαδίδει τις απόψεις του. Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει φαινόμενα σαν της Γκριν αποτελεσματικά, καθώς αν κινηθεί σοβαρά εναντίον της, υπάρχει ο κίνδυνος να την μετατρέψει σε σύμβολο για την υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, αλλά και για το ακραίο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή