Σε διπλό ταμπλό ο Ερντογάν – Πιέζει για διάλογο και κατηγορεί την Ελλάδα για δέσμευση 15 περιοχών. Λανθασμένοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί, απαντά η Αθήνα

Τουρκία Αθήνα

Συνεχίζει χωρίς διακοπή τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία, από τη μία πλευρά εμφανίζεται ανοικτή για διάλογο με την Ελλάδα και από την άλλη “χτίζει” σταθερά το έδαφος για να πετύχει τη διεύρυνση του πεδίου των διεκδικήσεών της, εν αναμονή και της πιθανής επανέναρξης των διευρευνητικών επαφών.

Αυτή η διττή στρατηγική, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Άγκυρας, το οποίο περιλαμβάνει από τη μία τις συνεχείς προκλήσεις και τη μόχλευση ανύπαρκτων ζητημάτων και από την άλλη την απόπειρα εμφάνισης της Ελλάδας  έναντι δυνητικών “συμμάχων” (ΕΕ), ως την πλευρά που δεν δείχνει διαλλακτικότητα.

H Aθήνα παραμένει σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, καθώς οι πιέσεις του Βερολίνου για άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσουν μετά τις 20 Ιανουαρίου και την ορκομωσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Δεύτερη ημερομηνία σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ερχόμενου Μαρτίου ( 25-26), καθώς η προηγούμενη Σύνοδος του Δεκεμβρίου εξουσιοδότησε τον κ. Μπορέλ να συντάξει τη λίστα των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και θα πρέπει να υπάρχει αυξημένος βαθμός εγρήγορσης σε όλα τα πεδία.

‘Οπως τονίζουν, στόχος της Άγκυρας είναι να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τις παράλογες διεκδικήσεις της. Για να το πετύχει αυτό, εργάζεται διαρκώς προς την κατεύθυνση να αναδείξει την ελληνοτουρκική διαφορά ως μια διαφορά μεταξύ γειτόνων, στην οποία το Διεθνές Δίκαιο είναι απλώς μια λεπτομέρεια. Παραλλήλως, επιδιώκει το άνοιγμα της ατζέντας, κάτι το οποίο έχει απορρίψει επανειλημμένως η Αθήνα, και συνεχίζει να προκαλεί με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Το όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”

Πιστό στη λογική του οράματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε χθες σε νέα προκλητική ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτει για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.  Έναν διάλογο, μέσω του οποίου ουσιαστικά ζητά από την Αθήνα να αποδεχθεί τις προκλητικές και παράνομες αξιώσεις της.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας». Συνεχίζει, ωστόσο, να κατηγορεί την Ελλάδα, ότι εξακολουθεί να προκαλεί (!) και αναφέρει ως παράδειγμα την ελληνική Notam για την κήρυξη 15 περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως περιοχές άσκησης, από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εστιάζει την κριτική και τις κατηγορίες του στο γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας, κατά την πάγια παράλογη τουρκική θέση, ότι αυτά τελούν «σε καθεστώς αποστρατικοποίησης». Καλεί μάλιστα την Ελλάδα να «ενεργήσει υπεύθυνα», προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες της Τουρκίας «να ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»!

Οι παλινωδίες της Άγκυρας 

Η χθεσινή ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν, να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική Navtex, οι έρευνες αυτές θα διαρκέσουν έξι μήνες και θα διεξαχθούν ανοικτά της Αττάλειας και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Άγκυρα είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος, αφού αυτό είχε καταγράψει προηγουμένως άπειρους, παράνομους και προκλητικούς, πλόες σε ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου. Προφανής στόχος της Άγκυρας, εκτός από τη μη επιβολή των κυρώσεων, ήταν να καταδείξει ότι η Αθήνα είναι αυτή που συνεχίζει να αρνείται τον διάλογο, καλύπτοντας έτσι το γεγονός ό,τι δεν έκαναν βήμα πίσω από τις παράλογες αξιώσεις τους. Εξακολουθούσαν και εξακολουθούν να μην αποδέχονται τους ελληνικούς όρους, απαιτώντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης και για ανύπαρκτα ζητήματα.

Η  απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περιοχές που δεσμεύει η ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι οι ίδιες που δεσμεύονται, χρόνια τώρα, για την άσκηση Τρίαινα.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν  ότι οι περιοχές δεν έχουν δεσμευθεί όλες μαζί, αλλά «χωριστά για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021, όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις τουρκικές αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να προκαλούν περαιτέρω ένταση.

Επισημαίνουν τέλος, για πολλοστή φορά, ότι «η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δηλαδή, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή