Σε δοκιμασία βάζει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας η πιθανή αποφυλάκιση του Ξηρού, γράφει η WSJ

Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή του διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη θα βάλει σε δοκιμασία τις στενές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον, γράφει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, «Ο Σάββας Ξηρός, τρομοκράτης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση, για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό. Ο Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ κι ενός στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και άλλων θυμάτων.

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών που σκότωσε και των οικογενειών τους”, είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.  Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας δεν προέβη τότε σε κανένα σχόλιο.

Στην συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, καθώς ο στρατός των ΗΠΑ έχει επεκτείνει τη χρήση των Ελληνικών βάσεων με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης.  Οι ΗΠΑ ήταν επίσης ειδικός προσκεκλημένος στη βασική εμπορική έκθεση της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη το φετινό Φθινόπωρο με τον Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος να ηγείται μιας αμερικανικής αποστολής με δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων. Επίσης ο κ. Τσίπρας συνέλαβε στην προσπάθεια των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, υπογράφοντας συμφωνία με τη γείτονα χώρα της πΓΔΜ και επιλύοντας μια διαμάχη ετών, ως προοίμιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

[more]

Ως τον «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», είχε χαρακτηρίσει σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην «Wall Street Journal. Ωστόσο, παρά τη φιλοαμερικανική μετατόπιση των Αθηνών, πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με τη ριζοσπαστική αριστερή πολιτική σκηνή, η οποία περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην εξουσία των ΗΠΑ».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών».

«Οι επικριτές της κίνησης αυτής είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση βετεράνων Αριστερών πολιτικών. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τροφοδότησε τέτοιες υποψίες όταν δήλωσε ότι η διάταξη για την κατ΄οίκον επιμέλεια, θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών – ο Σάββας Ξηρός είναι ένας από αυτούς».

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, επίσης μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν,  έλαβε άδεια έξι ημερών, την πέμπτη μέσα στο χρόνο, προκαλώντας κι άλλες διαμαρτυρίες από την Ουάσινγκτον.  Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία στις οικογένειες των θυμάτων – οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κάνουν βγαίνουν από τη φυλακή», είχε δηλώσει τότε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ σε  tweet.

Κλείνοντας το άρθρο της η Wall Street Journal γράφει: «Δεν είναι σαφές εάν το αίτημα απελευθέρωσης του κ. Ξηρού προχωρήσει, παρόλο που Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πληροί τα κριτήρια αναπηρίας. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης- κάτι όμως που ο Ξηρός έχει απορρίψει. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να σηκώσουν μια τέτοια συσκευή».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή