Σε ετοιμότητα το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών – Πρώτο στη λίστα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ένα βήμα πριν ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των 10 λιμανιών ανώνυμων εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Εκμετάλλευσης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου βρίσκονται τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας όσο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Όλες οι ενέργειες αναμένεται να γίνουν μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του νέου έτους, με προτεραιότητα να έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στους διαγωνισμούς που θα γίνουν.

Όπως αναφέρει ρεπορταζ της Ναυτεμπορικής (Αντώνης Τσιμπλάκης), οι μελέτες είναι έτοιμες και δείχνουν προς ολική παραχώρηση, αφού θεωρείται ότι πολλαπλασιάζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ανεβάζουν τα ανταλλάγματα.

Στο ενδιαφέρον του υπουργείου αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ έχει μπει και η Καβάλα και η Ηγουμενίτσα, ενώ θεωρείται ότι στη β’ φάση θα ακολουθήσουν τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου.

Όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ήδη παρουσιαστεί οι «μνηστήρες», από τις ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι θα προσθέσει περαιτέρω δυναμική στο ενεργειακό project που αναπτύσσεται στην περιοχή, ενώ την εντάσσουν και στον στρατιωτικό τους σχεδιασμό.

Ωστόσο, για το λιμάνι δεν υπάρχει εκφρασμένο μόνο αμερικανικό ενδιαφέρον, αλλά και ιαπωνικό. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το επισκέφτηκε ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι και ιαπωνικοί όμιλοι βλέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η θέση θεωρείται στρατηγική.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, κατά κύριο λόγο της Βορείου Ελλάδας, υπάρχει και από την Κίνα, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας για τη δημιουργία logistic centers. 

Παρών όμως δηλώνουν και οι Ισραηλινοί. Χθες το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφτηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι. Στη συνάντηση  που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επιβεβαιώθηκε η βούληση για την αναβάθμιση του στρατηγικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών στους τομείς της ναυτιλίας, της αναβάθμισης του ρόλου των λιμένων τους και της προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και της εμβάθυνσης συνεργασίας των επιχειρησιακών αρχών των δύο χωρών.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή