Σε εξαγορές ανταγωνιστών και όχι σε… γεωτρύπανα οι επενδύσεις των πετρελαϊκών!

Οι πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν στην εξαγορά των ανταγωνιστών τους και όχι σε γεωτρήσεις για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογανανθράκων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πετρελαϊκού Ινστιτούου (IFPEN) οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Η αμερικάνικη ιστοσελίδα Energy and Capital που εξειδικεύεται στα ενεργειακά θέματα πάει ακόμα πιο… πίσω την έρευνα της και εξηγεί ότι οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, με μόνη εξαίρεση τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IFPN Το 2017 ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα μόλις 11 δισ. βαρέλια –πρόκειται για μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με το 2016 ; Συνολικά την τελευταία τριετία οι επενδύσει σε νέα κοιτάσματα έχουν μειωθεί κατά 50% έως 60%. Αιτία της κάθετης πτώσης των επενδύσεων είναι βέβαια η καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το 2014.

Εκείνο που μοιάζει ανησυχητικό από τα στοιχεία του IFPEN και που κάνει την όλη κατάσταση περισσότερο αβέβαιη για το ενεργειακό μέλλον,  είναι η διαπίστωση ότι «οι ζώνες ερευνών είναι όλο και πιο δύσκολες και τα κοιτάσματα όλο πιο βαθιά και σύνθετα από γεωλογικής απόψεως» καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται είναι όλο και πιο μικρά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ινστιτούτο.

Οι επιπτώσεις στην αγορά

Όπως είναι λογικό αυτή η νέα στρατηγική στόχευση των πετρελαϊκών εταιρειών έχει συνέπειες στην αγορά. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους: «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα. Απαιτείται η αναπλήρωση 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως για κάθε χρονιά. Πρόκειται για την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας» εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΥΕ Φατίχ Μπιρόλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες φυσικού αερίου πρέπει να επενδύουν περί τα 3 τρισ. δολάρια ετησίως για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της  Energy & Capital.

 

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που πλησίασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, θα έπρεπε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στις έρευνες νέων κοιτασμάτων» εκτιμά στη «Le Figaro» η Αρμέλ Μποϊνέστ. Οι προοπτικές, όμως, για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές (μιλάμε για τους παραγωγούς, όχι για τους καταναλωτές…). Και αυτό επειδή, όπως σημειώνει η γαλλίδα αρθρογράφος, ο OPEC, συνεκτιμώντας τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, προβλέπει κάμψη της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης το 2019.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή