Σε εξέλιξη το τελευταίο πακέτο θετικών μέτρων, πριν από τις εκλογές

Γιατί η ακρίβεια και οι

 

Το τελευταίο πακέτο θετικών μέτρων, πριν από τις εκλογές – με πρώτο το επίδομα για τους περίπου 140.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν την αύξηση του 7,75%, το οποίο ανακοινώθηκε χθες – εξελίσσει η κυβέρνηση, παράλληλα με τις πρόνοιες που λαμβάνει για την διευκόλυνση της αγοράς, με την αναβίωση των ρυθμίσεων στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία και τα Ταμεία, που ανακοινώνονται σήμερα.

Στα μέτρα αυτά, που προκύπτουν από την υπεραπόδοση της οικονομίας και επειδή «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα,  συμπεριλαμβάνονται:

  • Η συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης των αυξήσεων του ρεύματος μέχρι και τις 500 ΜWh και η κλιμακωτή επιδότηση για μεγαλύτερες καταναλώσεις, ανάλογα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Η υλοποίηση του market pass, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Ενώ δεν αποκλείονται νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει η πλήρης εικόνα για το δημοσιονομικό κλείσιμο του 2022 και αφού κρατηθεί “στην πάντα” μέρος της υπεραπόδοσης της οικονομίας για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2023.

Μέτρα συμβατά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν

Αυτά τα μέτρα, επειδή αφορούν κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις γενικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες  τα μέτρα κατά τις ακρίβειας που υιοθετούν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα ώστε να αποκλιμακωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός.

Μετά το χθεσινό Eurogroup, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι “δεν είμαστε ακόμη εκτός της κρίσης”. Και τόνισε την ανάγκη  οι πολιτικές στήριξης κατά της ακρίβειας, οφείλουν να στηρίζουν τους οικονομικά ευάλωτους χωρίς να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, να είναι αυστηρά προσαρμοσμένα στους οικονομικά αδύναμους, να είναι έκτακτα και να δίνονται την κατάλληλη στιγμή.

“Οι κατευθύνσεις αυτές της ΕΕ έχουν ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση, κατά τον σχεδιασμό του πακέτου ενισχύσεων των ευάλωτων”,  θεωρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, γι’ αυτό και “τα μέτρα στήριξης δεν δημιουργούν ανησυχίες στις Βρυξέλλες”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή