Σε φιάσκο κατέληξε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τις μονάδες λιγνίτη

Σε φιάσκο κατέληξε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες καθώς οι προσφορές ήταν σε χαώδη απόσταση από την αποτίμησή τους.

Έτσι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προανήγγειλε την επαναπροκήρυξεη του διαγωνισμού για το λιγνίτη , στη σκιά της αποτυχίας της αποεπένδυσης και της απροθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια. Ενδεικτικό της μεγάλης απόστασης μεταξύ πωλητή και αγοραστών ήταν τα τιμήματα των επενδυτών σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου της ΔΕΗ.

Η «Μυτιληναίος» προσέφερε 25 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη, η κατασκευή της οποίας κόστισε, 570 εκατομμύρια ευρώ ενώ το τίμημα της προσφοράς που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία Seven Energy –ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν 103 εκατ. ευρώ και για τις δύο ανεξάρτητες εταιρείες του Βόρειου και Νότιου τομέα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος βουβό παρακολούθησε χθες την κλιμάκωση των αποτυχημένων χειρισμών του, διαρρέοντας ότι θα επιδιώξει να επανέλθει στο διαγωνισμό με βελτιωμένους όρους.

Στόχος είναι να αποφύγει έναν πιθανό εφιάλτη, οι Βρυξέλλες να επιλέξουν διαφοροποίηση του μείγματος των εργοστασίων που θα πουληθούν, επαναφέροντας στο τραπέζι τις υδροηλεκτρικές μονάδες.