Σε φορτισμένο κλίμα η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός (video)

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το τέλος της πρωθυπουργίας της μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit.

Εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά η Μέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου και την πρωθυπουργία: «Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου», είπε. «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», τόνισε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνεια της που υπηρέτησε τη χώρα.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της. Της ανακοίνωσης της Μέι είχε προηγηθεί μια συνάντηση το πρωί με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς και η οποία είχε συνεδριάσει την Τετάρτη για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί δεύτερη εντός ενός έτους πρόταση μομφής κατά της Μέι. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης παρέμενε σφραγισμένο σε φάκελο μέχρι που η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι έρχεται ενόψει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της αναμένεται να πέσει έως και στην πέμπτη θέση. Η Μέι ήλπιζε να παραμείνει στο πόστο της μέχρι να περάσει από τη Βουλή την συμφωνία της για το Brexit, που θα επέτρεπε στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ το καλοκαίρι. Αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της όταν ανώτερα στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου κατέστησαν σαφές ότι δεν θα στήριζαν πλέον τα σχέδιά της για το Brexit.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ