Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αποτελεί σύμφωνα με μερίδα νομικών την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όμως ακόμα και για το χρονικό κενό των 11 μηνών το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το κονδύλι είναι βέβαια χαμηλότερο αν συγκριθεί με το αστρονομικό ποσό των  8-9 δισ. που απαιτείται για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, αλλά και πάλι θεωρείται απαγορευτικό.

Ο νόμος Κατρούγκαλου  συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε της αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επαναυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επομένως για την περίοδο μετά το Μάιο του 2016, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύσκολα θα επιστραφούν τα αναδρομικά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μερίδα νομικών ο νόμος 4387 μπορεί να ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Γενάρη του 2019.

Συνεπώς, οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Οι αγωγές που είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 έχουν επίσης  πιθανότατα να κερδηθούν από τους συνταξιούχους και να δοθούν αναδρομικά ακόμη κι από το 2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής.  Ωστόσο οι συνταξιούχοι που υπέβαλλαν αγωγή εκείνο το διάστημα δεν είναι η πλειοψηφία αλλά μερικές εκατοντάδες.

Διαβάστε επίσης :  ”Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν” διαβεβαιώνει η Αχτσιόγλου

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ