Σε καλό δρόμο τα “κόκκινα” δάνεια – Κανένα θέμα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γκότση

Ο Χαράλαμπος Γκότσης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Πάμε με την προσδοκία να λύσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πολλούς και διαφόρους λόγους και μακροοικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς. Αυτό νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία, είναι πράγματι να δώσουμε αξία στα λόγια του κ. Δραγασάκη προ ημερών, ο οποίος δεν αναφέρθηκε -όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε -σε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά στην ανάγκη να επιλυθεί το θέμα αυτό που είναι το σημαντικότερο. Διότι αν δεν επιλυθεί το θέμα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία θα μείνουν σε εκκρεμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«θα πρέπει να δοθεί μια γενικότερη λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και όχι μόνο για τα στεγαστικά διότι έχουμε και τα επιχειρηματικά» είπε ο κ. Γκότσης.

«Στο πεδίο των επιχειρηματικών δανείων γίνεται μια προσπάθεια αυτή την εποχή με τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ και τα οποία παρουσιάζονται αυτές τις μέρες και στο ξένο επενδυτικό κοινό, ώστε να υπάρξει μια προσπάθεια επικοινωνίας λύσεων οι οποίες να είναι αποδεκτές και από την αγορά ευρύτερα, διότι σε λίγο θα βγούμε ίσως με δεκαετή ομόλογα στις ξένες αγορές και εκεί θα πρέπει να έχουμε μια ανάλογη επιτυχία, όπως είχαμε με τα πενταετή προ ημερών, ώστε, σιγά – σιγά, η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να βρίσκει κεφάλαια να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, αλλά και σε κάποιο επιτόκιο το οποίο να μην είναι πολύ υψηλό. Αυτό γίνεται σταδιακά» σημείωσε ο κ. Γκότσης.

Ο κ. Γκότσης τόνισε ότι «ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν υπάρχει», για να συμπληρώσει: «Μην ξεχνάτε ότι πριν από οκτώ μήνες έγινε το πολύ αυστηρό stress test, ένας έλεγχος της επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών, όπου εκεί οι τράπεζες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια για την επάρκειά τους».

Συνεπώς -συνέχισε ο κ. Γκότσης- «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, μάλιστα οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη και ένα περιθώριο για να μειωθούν τα ίδια κεφάλαιά τους στο πλαίσιο και των σχεδίων για την επίλυση των κόκκινων δανείων μέσω των προτάσεων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος. Άρα, έχουμε κάποια περιθώρια από εκεί, ώστε να προχωρήσουμε σε κάποια λύση, η οποία να ανταποκριθεί στους σχεδιασμούς που υπάρχουν ώστε μέχρι το 2021 να έχουν μειωθεί κατά 50 δισεκατομμύρια».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ