Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Βελιγράδι. Σε ισχύ μέτρα περιορισμού λόγω τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Βελιγράδι εξαιτίας της έξαρσης του κοροναϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από το Βελιγράδι.

Δραματικά αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα, με τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ να φτάνουν πλέον τους 81, όντας πλέον τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ότι πριν από μία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από την Covid-19 ανέρχεται πλέον σε 15.195, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 418.879 δείγματα.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, οι πόλεις Νόβι Πάζαρ, Τούτιν, Κραγκούγεβατς και Βράνιε έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική και να έχει επιβληθεί απαγόρευση σε όλες τις συναθροίσεις και εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες, οι αθλητικές εκδηλώσεις αλλά επίσης οι γάμοι και οι οικογενειακές γιορτές.

Μεγαλύτερη εστία του ιού αποτελεί το Βελιγράδι όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα νέα κρούσματα, με το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά με δεδομένο ότι εμφανίζονται πολλές βαριές περιπτώσεις ασθενών. Τρία νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα επανήλθαν σε καθεστώς «Covid-19 νοσοκομείων», ενώ προετοιμάζονται άλλες δύο κλινικές σε περιφερειακούς δήμους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την νοσηλεία ασθενών με ήπια και μεσαία κλινική εικόνα.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Ραντόιτσιτς, από σήμερα θα αρχίσουν να ισχύουν μέτρα περιορισμού που προσβλέπουν στην αποτροπή μετάδοσης της νόσου.

Έτσι, απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα. Επίσης, περιορίζεται, μέχρι τις 23:00 το βράδυ, το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών, των κέντρων διασκέδασης και των νυχτερινών κλαμπ.

Από σήμερα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιο αυστηρά, με την επιβολή προστίμων, και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών.

«Αν μπορούσα να αποφασίσω μόνος μου, θα έκλεινα το Βελιγράδι και θα επέβαλα γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), προειδοποιώντας ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση.

Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερις πόλεις στη Σερβία βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πόλεις αυτές είναι το Κραγκούγεβατς, το Βράνιε, το Νόβι Πάζαρ και η πόλη Τούτιν.