Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική καθώς η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική, καθώς η φωτιά που καίει από τα ξημερώματα, μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Διάσωση πέντε ατόμων έγινε από την περιοχή της Αχλάδας, όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες. Οι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με σκάφος στη Σάρτη. Στην περιοχή της Αχλάδας επιχείρησε ελικόπτερο προκειμένου να σωθούν τα σπίτια.

Η πυρκαγιά έφτασε στις παρυφές της Σάρτης και πολλοί κάτοικοι, ανήσυχοι, από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Στην περιοχή βρίσκονται 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα. Στις 6 το απόγευμα τα καναντέρ αποχώρησαν και έχει μείνει μόνο ένα ελικόπτερο. Επειδή η νύχτα θα είναι μακρά ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει 3 ερπυστριοφόρα του στρατού και στρατιώτες για να συμβάλουν στην κατάσβεση.

Ο δήμος Σιθωνίας ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κοινότητες Σάρτης και Συκιάς. Η κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς στην πληγείσα περιοχή.

[more]

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

“Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι των υπόλοιπων οικισμών, σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης.

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσβατη, με πυκνή βλάστηση, ενώ δεν υπάρχουν δρόμοι, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης από την πυροσβεστική.

«Η φωτιά είναι μεγάλη, ανεξέλεγκτη. Φυσάει πολύ δυνατός άνεμος. Επιχειρούν και ενάερια μέσα και επίγεια. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση», είπε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας κ. Ντέμπλας, ο οποίος έχει μεταβεί στην περιοχή όπου μαίνεται το μέτωπο.

«Ο αέρας μαίνεται, οπότε πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το «μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία της περιοχής εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή