Σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης η οικονομία. Τα “μέτρα προστασίας” ξεπέρασαν τα 3,5 δισ ευρώ και έρχονται νέα. Εφιαλτικά σενάρια ύφεσης

Σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται η οικονομία, καθώς η εντεινόμενη κρίση από την επιδημία του κοροναϊού, «θέτει εκτός λειτουργίας» ολόκληρους κλάδους παραγωγής και οι ανάγκες στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων μεγαλώνουν καθημερινά.

Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σειρά «ρυθμίσεων προστασίας», που καλύπτουν περισσότερες από 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς (δηλαδή το 60% του συνόλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας)  και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό κόστος αυτών των ρυθμίσεων  ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η δημοσιονομική εικόνα θα επιδεινωθεί από την κάλυψη και νέων αναγκών της αγοράς και προστασίας της εργασίας. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθούν και νέα “μέτρα προστασίας”.

Στο χθεσινό on line Υπουργικό Συμβούλιο, τονίστηκε για μιά ακόμα φορά ότι «σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να η χώρα να βγει από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να ακολουθήσει αμέσως μετά δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στη συνέχεια, έγινε μια αποτύπωση της κατάστασης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε αποδέκτης “καταιγίδας” αιτημάτων κεντρικών και περιφερειακών φορέων και οργανώσεων που του μετέφεραν οι υπουργοί παραγωγικών υπουργείων. «Ο καθένας ζητάει κάτι, όλοι σχεδόν πλήττονται από την κρίση και όλοι προσφεύγουν στο κράτος για να μπουν κάτω από την ομπρέλα του» ανέφερε χαρακτηριστικά στο economicο κορυφαίος υπουργός.

Το Μαξίμου έχει πλέον να διαχειριστεί τις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, με δεδομένο ότι η εκτίμηση της «προσωρινότητας» αυτών των αναγκών δεν είναι εύκολη και έχοντας κατά νου ότι η «επόμενη μέρα» της κρίσης θα βρει την οικονομία της χώρας σε ύφεση, το μέγεθος της οποίας θα είναι πιθανότατα ευρύτερο των σημερινών προβλέψεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ύφεση “τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (2008-2009) ή και χειρότερη”, όπως δήλωσε η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταφέροντας τη “συναντίληψη” των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Η Κομισιόν αναθεωρεί συνεχώς τις εκτιμήσεις της για την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, με την τελευταία (πριν δύο  ημέρες) να κάνει λόγο για ύφεση έως 4,5% αντί για 1% που προέβλεπε μία εβδομάδα πριν.

Ξένοι Οίκοι και μεγάλες τράπεζες ενημερώνουν τους επενδυτές πελάτες τους ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Η Morgan Stanley, σε πρόσφατο έκτακτο σημείωμά της, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα γνωρίσει φέτος ύφεση της τάξης του -5% , με την Ελλάδα να κατρακυλά στο -5,3%.

Στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο δεν ακούστηκαν νούμερα, αλλά αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δουλεύουν ήδη πάνω σε σενάρια ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εκείνο που για την ώρα λέει η κυβέρνηση είναι ότι “η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα καταγράφει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020. Αυτό σημαίνει πως πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος”.

Ορισμένοι ανεξάρτητοι αναλυτές, μάλιστα, φοβούνται ότι αν η κρίση της επιδημίας «τραβήξει» δύο – τρεις μήνες ακόμη, ίσως δούμε την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας να θυμίζει τις πρώτες ημέρες των μνημονίων, οπότε δεν θα μιλάμε απλώς για “συρρίκνωση πλούτου”.

Υπάρχουν όμως και τα «καλά νέα». Οι ίδιοι  αναλυτές – πιστεύουν ότι το κακό όνειρο θα τελειώσει αυτό το χρόνο. Και το 2021 η ανάπτυξη θα ισοφαρίσει τις ζημιές της φετινής χρονιάς.Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι δυσμενείς συνέπειες της σημερινής κρίσης θα αμβλυνθούν και θα περιοριστούν “με τις κατάλληλες, χρονικά κλιμακούμενες, πολιτικές”.

Προς το παρόν, ωστόσο, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη – τουλάχιστον τα περισσότερα εξ αυτών – συστήνουν “αυτοσυγκράτηση και φειδώ” στα μέτρα που ανακοινώνονται, διότι, ως γνωστόν “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”. Και αυτό συνιστά ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης, όσο όμως και προς την αντιπολίτευση που εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη στις προτάσεις που κατατέθει…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή