Σε κλίμα ακραίας πόλωσης παραπέμφθηκε ο Παπαγγελόπουλος – “Ανοικτό” το κατηγορητήριο και για άλλα αδικήματα

Η καταψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστικό, όσο και ανησυχητικό, σημάδι.

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, η Βουλή με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 173 βουλευτών,αποφάσισε τα μεσάνυχτα τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, συμμετέχοντας σε μία πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

«Το κατηγορητήριο είναι “ανοικτό’’ και για άλλα αδικήματα, αν προκύψουν στοιχεία, αλλά αντιστοίχως και για άλλα πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθ.Πλεύρης, ενώ σε ανάλογες επισημάνσεις προέβησαν και άλλοι «γαλάζιοι» που «έλαβαν» το λόγο.

  • Παράλληλα, και σε μια επίμονη προσπάθεια να διαφανεί πως όσα συμβαίνουν σήμερα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με εκείνα που δρομολογήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, οι βουλευτές της Ν.Δ. υπογράμμισαν πως οι καταθέσεις επί των οποίων στηρίχθηκε η δικογραφία είναι επώνυμες έγκριτων εισαγγελικών λειτουργών και όχι «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Γιατί πρωθυπουργός η κυβέρνηση “δεν ενεπλάκησαν” στη διαδικασία

Η ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία είχε από την πρώτη στιγμή χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης. Ν.Δ. και  Κίνημα Αλλαγής αντάλλαξαν πυρά με το ΣΥΡΙΖΑ, με διαρκή ανταλλαγή καταγγελιών ως προς το ποια πλευρά κατασκευάζει σκευωρίες με στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων.

  • Σε αυτό το πολωτικό κλίμα, εκείνο το οποίο συζητήθηκε πολύ ήταν η επιλογή της κυβερνώσας πλειοψηφίας να επιμείνει τόσο μέσω της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε, όσο όμως και με συμβολικό τρόπο στην προσήλωση στους θεσμούς.

Τόσο σε επίπεδο συμβολισμών, όσο και στις τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, φάνηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εμπλακεί η κυβέρνηση σε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά το Κοινοβούλιο.

Έτσι, ξεχώρισε το γεγονός ότι τα υπουργικά έδρανα ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια κενά: «Δεν βλέπετε υπουργούς, ούτε θα τοποθετηθούν. Δεν θα δείτε σήμερα εικόνες του παρελθόντος», σημείωσε με έμφαση ο πρώτος ομιλητής από τη Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης. «Είναι άλλα τα καθήκοντα της Βουλής και άλλα της κυβέρνησης.

  • Τα άδεια έδρανα έχουν τον συμβολισμό της διάκρισης των εξουσιών, η σημερινή είναι κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία», σημείωσε με τη σειρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Λιβανός, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, επικαλούμενος ακριβώς το γεγονός της μη παρουσίας υπουργών ή και του πρωθυπουργού στα ειδικά έδρανα της Ολομέλειας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Στη θεσμική πλευρά της διαδικασίας αναφέρθηκαν με έμφαση βουλευτές της Ν.Δ, και ως προς άλλη μία πτυχή: συγκεκριμένα τόνισαν ότι με την κατάθεση της πρότασής τους για την Προανακριτική, τηρούν όσα θεσμικά προβλέπονται με αυστηρότητα, σεβόμενοι και το τεκμήριο της αθωότητας του κ. Παπαγγελόπουλου.

«Αποχωρούμε από την ψηφοφορία, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε παιχνίδια», σημείωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. χρησιμοποιώντας –ειδικότερα για την απουσία των κυβερνητικών στελεχών– επιχειρηματολογία ανάλογη εκείνης που ακούστηκε νωρίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν μας έστειλε ο λαός εδώ για να προσποιούμαστε ότι είμαστε δικαστές και εισαγγελείς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Υπέρ της πρότασης των βουλευτών της Ν.Δ. –όπως προέκυψε έπειτα από επανακαταμέτρηση τις πρώτες πρωινές ώρες– ψήφισαν 173 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 83 «κατά», τέσσερα άκυρα και μία «λευκή» ψήφος. Καθώς από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, άπαντες ανέμεναν 179 «ναι», όσα δηλαδή και το άθροισμα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ (μόνο ο «γαλάζιος» Γ. Αντωνιάδης απουσίαζε σε αποστολή της Βουλής, όπως ελέχθη).

«Απέναντί» τους ήταν 82 παρόντες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζαν «δικαιολογημένα» σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Ν. Φίλης, Νεκτ. Σαντορινιός, Γ. Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη).

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή