Επιδείνωση του κλίματος στην Οικονομία δείχνει το ΙΟΒΕ – Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων το Λιανεμπόριο

Επιδείνωση του κλίματος σε βασικούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στην αγορά καταγράφεται μείωση της ζήτησης και των προοπτικών απασχόλησης, αύξηση της απαισιοδοξίας στην παροχή υπηρεσιών, ενώ την ίδια περίοδο έχουν έρθει τα πάνω-κάτω, στις επενδύσεις, που από αύξηση, τώρα υπάρχει στροφή σε αρνητικά πρόσημα.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα συγκυρίας Απριλίου, με έρευνα για την πορεία των επενδύσεων, που παρουσιάζει μία απότομη πτωτική τάση. Από τους διθυράμβους για τις επενδύσεις το φθινόπωρο του 2018, με άνοδο που έφτανε μέχρι και το 32% σε αξία και 29% σε όγκο, τώρα οι ίδιοι άνθρωποι της αγοράς βλέπουν μείωση κατά 1% σε αξία και κατά 3% σε όγκο. Τα στοιχεία, δείχνουν την κατάσταση της αγοράς τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι οι πτωτικές τάσεις στο εσωτερικό δεν έρχονται ως συνέχεια αντίστοιχου κλίματος στην Ευρώπη. Οι αριθμοί της Κομισιόν, δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες που φέρνουν η αβεβαιότητα του Brexit και των ευρωεκλογών, καταγράφηκε άνοδος των επενδύσεων με μέσο όρο 6% στα κράτη-μέλη της ζώνης του Ευρώ. Αντίθετα στο ανοδικό ρεύμα, το οποίο κυριαρχεί στην κεντρική Ευρώπη, κινήθηκαν εκτός από τη χώρα μας και άλλες “χώρες του Νότου”, όπως η Ιταλία με απώλειες 5%, η Ισπανία με -4% και η Πορτογαλία με -3%.

Επιστρέφοντας εντός συνόρων, συνολικά ο δείκτης Οικονομικού κλίματος  υποχώρησε κατά 1,2 μονάδες στις 100,1 (από 101,3 μονάδες στην αρχή του έτους). Ο συγκεκριμένος δείκτης μας δίνει μία πρόγευση για το τί μπορούμε να περιμένουμε από τα στοιχεία της ανάπτυξης και την πορεία του ΑΕΠ. Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν σε αλλαγή κλίματος και αντί η ανάπτυξη να απογειωθεί μετά το τέλος των μνημονίων, σήμερα βλέπουν να μπαίνει “φρένο”.  Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ύφεση, αλλά δείχνει ότι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν.

[more]

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία ανά κλάδο. Πτώση υπάρχει σε λιανεμπόριο, κατασκευές και παροχή υπηρεσιών, με εξαίρεση την βιομηχανία και την αυξανόμενη καταναλωτική δαπάνη.

Στις κατασκευές, υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα. Από την μία πλευρά, καταγράφεται μείωση των νέων συμβάσεων, αλλά από την άλλη υπάρχει ένταση της δραστηριότητας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν να περάσει το φθινόπωρο και κλείσει ο προεκλογικός κύκλος, ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Επιστρέφοντας στους ενδυναμωμένους καταναλωτές, κάτι η παροχωλογία, οι νέες ρυθμίσεις οφειλών (120 δόσεις), κάτι τα νέα επιδόματα και η βροχή προεκλογικών υποσχέσεων για ένα καλύτερο αύριο, κάνουν τους καταναλωτές να γίνονται πιο δραστήριοι. Παρά την καλή αρχή του 2019, αυτή η θετική πορεία δεν φαίνεται να συνεχίστηκε και το Πάσχα.

Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν μειωμένο τζίρο στην πασχαλινή αγορά. Από το ΕΒΕΠ, εκτιμάται απώλεια 4-6% που αντιστοιχεί σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αν και πολλοί περιμένουν τα στοιχεία Μαΐου, καθώς αναμένεται άνοδος, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε τόσο μείωση της ζήτησης, όσο και των προοπτικών απασχόλησης. Ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο υπάρχουν ανησυχίες που εντείνονται από τη μείωση των νέων παραγγελιών.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή