Σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων ως ντελίβερι και κουριερ προχωράει το υπουργείο Εργασίας

Στη θεσμοθέτηση “Δίκτυ προστασίας” για εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, προχωράει το υπουργείο Εργασίας.

“Ντελίβερι”, “κούριερ” και εξωτερικοί συνεργάτες γραφείων, αντιμετωπίζουν καθημερινά αυξημένους κινδύνους, καθώς δεν είναι λίγες η φορές που γίνονται στόχος ληστών, αλλά και λόγω της συνεχής έκθεσης τους στους κινδύνους που κρύβει η κυκλοφορία στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη 11 Απριλίου, οι επαγγελματίες του κλάδου προχώρησαν σε απεργία, με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τη Συνέλευση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων, στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται το εταιρικό δίκυκλο, μέσα ατομικής προστασίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και ενιαία ειδικότητα.

Το πλέγμα των ρυθμίσεων που αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα, θα περιλαμβάνει:

Υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του,

Υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια κλπ.) στον εργαζόμενο.

Μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος 15% του κατώτατου μισθού, αν το όχημα είναι του εργαζόμενου.

Υποχρεωτική από τον νόμο, δήλωση  του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων πουχρησιμοποιούν οι διανομείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι και να περιοριστεί η μαύρη Εργασία.

Τέλος, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχημάτων, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου καθώς εκπόνηση πρότυπης γραπτή εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου. Αυτό αναμένεται να γίνει με την έκδοση Κοινής υπουργικής Απόφασης με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη.

Το θέμα έχει ανακινηθεί και στη συνέχεια ξεχαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ακόμα και από την σημερινή κυβέρνηση. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχει “ένα τεράστιο θέμα με τους ντελιβεράδες” δηλώνοντας πως «βγάζουμε αυτές τις μέρες την περίφημη εγκύκλιο μετά από μια πολύ μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος για να είμαστε προσεκτικοί απολύτως και να μην κάνουμε κάποιο λάθος”.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ