Σε μηδενικά επίπεδα διατηρεί τα επιτόκια η Fed . Τι δήλωσε o Τζερόμ Πάουελ – Έτοιμη για δράση και η Κριστίν Λαγκάρντ

Άνοδος στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε ένα μπαράζ μακροοικονομικών ανακοινώσεων από τη Federal Reserve (Fed) 

Η Fed (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ)  δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτοκία στα σημερινά μηδενικά επίπεδα μέχρι η οικονομία να εισέλθει σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

  • Τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δείξουν μια «άνευ προηγουμένου» συρρίκνωση, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, η Fed “δεσμεύεται να κάνει χρήση όλης της γκάμας των εργαλείων της για στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

“Η συνεχιζόμενη κρίση της δημόσιας υγείας θα πλήξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ θέτει σημαντικούς κινδύνους για το outlook μεσοπρόθεσμα”, πρόσθεσαν αρμόδια στέλέχη της.

Η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τη Fed

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τη Fed για να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού.

«Θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν περισσότερα; Νομίζω ότι η απάντηση θα είναι ναι» τόνισε. «Υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορούμε να παράσχουμε στήριξη στην οικονομία, όπως ξέρετε οι πιστωτικές μας πολιτικές δεν έχουν υπόκεινται σε συγκεκριμένο δολαριακό όριο. Μπορούν να επεκταθούν όσο χρειάζεται και μπορούμε να λανσάρουμε νέες, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος της απάντησης» πρόσθεσε.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει πιθανότατα με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο» τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας ανησυχίες για μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία. «Τόσο το βάθος όσο και η διάρκεια της οικονομικής κάμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο ο ιός» επισήμανε.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στο τι μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα, όπως ότι δεν μπορεί να επενδύσει σε χρεοκοπημένες εταιρείες, αλλά υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι της επιτρέπεται.

Η ανακοίνωση της Fed

«Η διαρκής κρίση στη δημόσια υγεία θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο μέχρι να είναι βέβαιη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα τελευταία γεγονότα και βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο της πλήρης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» επισημαίνεται se ανακοίνωση της Fed.

Η Fed σημειώνει ακόμα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, «συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που αφορούν τη δημόσια υγεία, καθώς και τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ανακοίνωση της Fed δημοσιεύτηκε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 4,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Έτοιμη για δράση και η Κριστίν Λαγκάρντ

Αύριο, ενα 24ωρο περίπου μετά την Fed, το Συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή κρίση. Η κεφαλαιακή στήριξη ευρωοικονομίας απέναντι στη συνδυασμένη κρίση της πανδημίας και της ύφεσης, αναμένεται οτι θα  υποχρεώσουν την Κριστίν Λαγκάρντ και τους συνεργάτες της να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση του “έκτακτου QE”.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΚΤ οσο αφορά την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη  δείχνουν μια πρωτοφανή σε όγκο “ανάγκη” κεφαλαίων από τον χώρο της “πραγματικής” οικονομίας.

Πληροφορίες που έρχονται από κύκλους στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ (αλλά και της Bundesbank), αναφέρουν οτι υπό την πίεση της υποβάθμισης της Ιταλίας στην τελευταία βαθμίδα “investment grade” (από ΒΒΒ σε ΒΒΒ-) του χρέους της, η Διοίκηση της ΕΚΤ δεν θα περιμένει τους ηγέτες της Ε.Ε. και ειδικά το Βερολίνο, για να κάνει το επόμενο βήμα της.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή