Σε ποιές χώρες δίνει ο Μητσοτάκης “διαβατήριο” για να έρχονται οι τουρίστες τους στην Ελλάδα

ΤτΕ: Πάνω από 10,3 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο

Λίστα με τις χώρες που θα δοθεί … “διαβατήριο” για να μπορούν οι πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έστειλε η κυβέρνηση στο υπουργείο Τουρισμού. Πρόκειται για 20 χώρες των οποίων τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν ασφαλέστερα τα ξίδια στους κατοίκους τους.

Και αυτό γιατί,όπως επισήμανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «δεν σημαίνει ότι από 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους», καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά μια χαρτογράφηση των πτήσεων.

Όπως είναι γνωστό,από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από 1ης Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας.

Επί της ουσίας οι αρχές θα προχωρήσουν σε μια κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Με τον τρόπο αυτόν θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης. Για να γίνει αυτό (μιλάμε για πάνω από 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο». Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων.

Για ποιούς επισκέπτες θα ανοίξουν πρώτα τα ελληνικά σύνορα 

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Χώρες δηλαδή που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού, ενώ και τα θύματα είναι μειωμένα.

Για ποιες χώρες υπάρχει προβληματισμός

Κάποιοι τουρίστες ωστόσο, δύσκολα θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Ανησυχία υπάρχει και για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που εξακολουθούν να παρουσιάζουν πάρα πολλά κρούσματα.  Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για εξαφάνιση των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθόσον από 13 Μαΐου έως σήμερα, με 21 πτήσεις και 2200 επιβάτες περίπου, βρέθηκε μόνο ένα θετικό κρούσμα. Αυτό βέβαια δεν δημιουργεί εφησυχασμό σε ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ με τον κ. Χαρδαλιά να εξαγγέλλει ενδελεχείς ελέγχους. «Χρειάζεται εγρήγορση και καλή ιχνηλάτηση για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα νησιά και την ενδοχώρα» τονίζεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή