Σε πλήρη εφαρμογή μπήκε το επιχειρησιακό πλάνο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχωρά και μια σειρά από διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, που έχει εκπονηθεί από τον εξειδικευμένο σύμβουλο McKinsey.

Πρόκειται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές για την πιο εκτεταμένη οργανωτική αλλαγή που έχει τρέξει στην εταιρεία μετά το 2001 όταν η ΔΕΗ έγινε Ανώνυμη Εταιρεία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, η οποία εξελίσσεται σε κλάδο αιχμής για την εταιρεία αφού σε αυτήν υπάγονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε ό,τι αφορά τη μελέτη την κατασκευή και τη στρατηγική ανάπτυξης. Επίσης στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης υπάγεται η δραστηριότητα του φυσικού αερίου αλλά και οι ενεργειακές υπηρεσίες.

Η βασική αλλαγή που επέρχεται με τη νέα Γενική Διεύθυνση αφορά στο διαχωρισμό της ανάπτυξης των σταθμών ΑΠΕ από την εκμετάλλευση. Επίσης δημιουργείται υποδομή για την μελέτη του ενεργειακού μετασχηματισμού των νησιών όπου επίσης σχεδιάζει η ΔΕΗ να εντείνει τη δραστηριότητά της.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης την αναβάθμιση της στρατηγικής, τη δημιουργία διευθύνσεων ρυθμιστικών θεμάτων και περιβάλλοντος, την ενίσχυση της διεύθυνσης σχεδιασμού και απόδοσης και τη συνένωση όλων των διευθύνσεων προμηθειών. Για πρώτη φορά μάλιστα δημιουργήθηκε υποδομή για τη διαχείριση των αποθεμάτων, που αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα και ήδη καταγράφονται σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων και χρημάτων.

Τέλος η επιχείρηση έχει εισάγει συστήματα διαχείρισης και αξιολόγησης προσωπικού, με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ένα ακόμη θέμα που θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ΔΕΗ αφορά στη λιγνιτική αποεπένδυση, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της εταιρείας. Σήμερα 20/05, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναρτηθούν στο VDR του διαγωνισμού τα επικαιροποιημένα business plan για τις εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Θα προβλέπουν την υπό όρους κερδοφορία των μονάδων υπό δύο όρους:

  • πρώτον την εφαρμογή hedging για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και
  • δεύτερον την έγκριση των ΑΔΙ. Βάσει του business plan το οποίο περιλαμβάνει παραδοχές για τις τιμές των ρύπων από τα 27 έως και άνω των 30 ευρώ ο τόνος, οι μονάδες θα είναι κερδοφόρες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ