Σε ποιές επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πάνε τα 3 δις ευρώ των μέτρων στήριξης μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Σχέδιο για ενίσχυση των νέων μετά την πανδημία

μέτρα στήριξης

3 δισ. ευρώ θα δοθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από το δεύτερο lockdown, το οποίο έχει πολλαπλάσιες συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στα οικονομικά των πολιτών απ ό,τι το πρώτο. Ταυτοχρόνως, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει το σχέδιο μετάβασης στη μετά Covid εποχή, το οποίο θα δίνει έμφαση σε μέτρα στήριξης των νέων.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά και η οικονομία θα κατορθώσει να περάσει σε φάση ανάκαμψης. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα κοπάσει, οι εμβολιασμοί θα καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και η οικονομία θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα των εμβολιασμών είναι το κρισιμότερο καθώς από το εύρος του σε σχέση με τον χρόνο θα φανεί από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τη στήριξη των πληττόμενων από τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τα φορολογικά έσοδα, επαρκούν ή θα  απαιτηθούν και νέα κονδύλια.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους που επαναλειτουργούν σταδιακά θα διακοπούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, εφόσον λειτουργεί κανονικά τον Φεβρουάριο, δεν θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Που θα κατευθυνθούν τα 3 δις ευρώ

Στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών δρομολογούνται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου πληρωμές που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και αφορούν τις αποζημιώσεις σε μετρητά στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το επίδομα θέρμανσης, τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, τα αναδρομικά στους κληρονόμους, την επέκταση για δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας, την αποζημίωση των 534 ευρώ, τις επιδοτούμενες δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ο παράγοντας του τουρισμού 

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας αναμένεται να «κλειδώσει» τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας και των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τότε θα φανεί εάν η τουριστική αγορά θα μπορέσει να λειτουργήσει έστω και στο 60% του 2019, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει ότι ο τουρισμός φέτος είναι εντελώς αβέβαιος καθώς «κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθεί και οι κρατήσεις δεν είναι ασφαλής ένδειξη για την εξέλιξη του τουρισμού».

Ρύθμιση για χρέη

Στα νέα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας τα οποία έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει βελτιώσεις στη ρύθμιση των 12 άτοκων και 24 χαμηλότοκων δόσεων και συγκεκριμένα την αύξηση υπό προϋποθέσεις του αριθμού των δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 120, αλλά για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το ύψος του ελλείμματος 

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκης «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία το 2020 παρουσιάζεται μικρότερο έλλειμμα ύψους €1,5 δισ., σε σχέση με το έλλειμμα που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

Το σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα οφείλεται στην – αναλογικά σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown – ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFA’s ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό».

Για το 2021 το οικονομικό επιτελείο δεν μεταβάλλει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% ενώ το ΚΕΠΕ «βλέπει» ύφεση 3,7% για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο προβλέπει ύφεση 10,4% και στο δεύτερο τρίμηνο ανάκαμψη 3%.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για να τρέξουν πιο νωρίς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με αρμόδιο παράγοντα να δηλώνει ότι στόχος είναι «να έχουμε ξεκινήσει τουλάχιστον για ποσό αντίστοιχο με την προκαταβολή που είναι 2,1 δισ. ευρώ»

Καμία δημοσίευση για προβολή