Σε πολιτική δίνη η Ιταλία, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ντράγκι με τη φράση «ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά»

Το χειρότερο σενάριο για την Ιταλία έγινε πραγματικότητα, καθώς ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε την Πέμπτη με τη φράση: «Ευχαριστώ, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά».

Προς πρόωρες εκλογές

Μετά από μερικές «θυελλώδεις» ημέρες, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία. Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Η ιταλική «La Repubblica» εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Φόβοι για το χρέος

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες. Ο Ντράγκι συναντήθηκε την Πέμπτη και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, ενώ νωρίτερα στη Βουλή απευθυνόμενος στους υπουργούς του είπε ότι «ευχαριστώ για το έργο που κάναμε μαζί. Υπό το φως της ψήφου που εξέφρασε χθες η Γερουσία της Δημοκρατίας, ζητώ να διακοπεί η συνεδρίαση γιατί πηγαίνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου»

Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

Καμία δημοσίευση για προβολή