Σε πορεία ρήξης ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για τη μείωση της παραγωγής στο πετρέλαιο: Βουλευτές ζητούν την απομάκρυνση των Patriot

Μείζονες αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή προκαλεί η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα σε μείωση κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου οι χώρες-μέλη του να διατηρήσουν την τιμήν του «μαύρου χρυσού» στα ύψη.

Έντονη αντίδραση

Δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει την απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, «έβαλε χέρι» στα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ θεωρήθηκε ως «πισώπλατη μαχαιριά» καθώς φάνηκε να συντάσσεται με την ρωσική πρόταση για μείωση της παραγωγής και, ταυτόχρονα, δεν διευκολύνει καθόλου τη μάχη κατά του πληθωρισμού που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχοντας το ένα μάτι και στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Εν πρώτοις, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να εξετάζει εάν θα απελευθερώσει περαιτέρω πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, η αντίδραση του Κογκρέσου ήταν λιγότερο… νηφάλια, καθώς τρεις βουλευτές, οι Σον Κάστεν, Τομ Μαλινόφσκι και Σούζαν Ουάιλντ κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η απομάκρυνση κρίσιμων αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δώστε πίσω Patriot και THAAD

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα περίπου 5.000 στρατιώτες των ΗΠΑ είναι σταθμευμένοι στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Βάσει του σχεδίου νόμου, η Ουάσινγκτον καλείται να τους αποσύρει από τις χώρες  αυτές, και παράλληλα, καλείται να ζητήσει την επιστροφή από τις δύο χώρες εξαιρετικά κρίσιμων για την ασφάλειά τους συστημάτων, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot και τα συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), μέσα σε 90 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου (αν τελικά προχωρήσει και δεν μείνει απλώς «τροχιοδεικτική βολή»).

Τα συστήματα THAAD και Patriot θα μεταφερθούν «σε άλλη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι και η Ελλάδα έχει στείλει στη Σαουδική Αραβία -με την απαραίτητη άδεια, αλλά και τις ευλογίες των ΗΠΑ- μια συστοιχία Patriot, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό, προκειμένου να προστατευθούν κρίσιμες υποδομές (διυλιστήρια, λιμάνια, πετρελαιοπηγές, κλπ) από εναέριες επιθέσεις (συνήθως με drones) που εξαπολύουν κατά καιρούς οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη.

«Χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας»

Τα τρία μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν καταθέτοντας το νομοσχέδιο ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «στηρίζονται εδώ και πολύ καιρό στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο για την προστασία της ασφάλειας και των κοιτασμάτων πετρελαίου τους» και ότι μετά την υποστήριξή τους στην επίμαχη απόφαση του ΟΠΕΚ+, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία σε χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας».

«Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να βοηθήσουν τον Πούτιν, θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού την άμυνά τους. Αυτή η απόφαση είναι ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τους εταίρους μας στον Κόλπο», τόνισαν οι τρεις βουλευτές, αντανακλώντας τα συναισθήματα που εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επέκρινε έντονα την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, λέγοντας ότι είναι μια «σαφής» ένδειξη ότι το μπλοκ «ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία» τη στιγμή που η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους τα μέλη του ΟΠΕΚ+ απέρριψαν της καταγγελίες και κατηγόρησαν τη Δύση για «αλαζονεία του πλούτου».

Οι σχέσεις με Ριάντ και Άμπου Ντάμπι

Στην εξίσωση, ωστόσο, θα πρέπει να μπουν πλέον πιο ανοιχτά και οι τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Ριάντ, από τη στιγμή που πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έμοιαζε να απολαμβάνει μια αρμονική σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Σαούντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Μπάιντεν φάνηκε να ανταγωνίζεται τον -πλέον και- πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, ανοίγοντας θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δολοφονία Κασόγκι, με αποτέλεσμα, παρά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, οι διμερείς σχέσεις να θεωρούνται «ψυχρές».

Όμως και με τα ΗΑΕ οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, μετά το ναυάγιο της αγοράς του αιώνα (είχε συμφωνηθεί να πουληθούν μαχητικά F-35 στα Εμιράτα), που αποδίδεται κυρίως στους δισταγμούς της Ουάσινγκτον να παραδώσει το πλέον εξελιγμένο αεροσκάφος της σε μια χώρα που μοιάζει να έχει καλές σχέσεις και με την Κίνα, αλλά και με τη Ρωσία, αλλά και τις συνέπειες που θα είχε η αγορά αυτή για τις ισορροπίες στην περιοχή και το πλεονέκτημα του Ισραήλ. Μετά το «πάγωμα» της συμφωνίας, το Άμπου Ντάμπι στράφηκε προς τη Γαλλία με την οποία και έκλεισε την αγορά 80 μαχητικών Rafale.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ είναι έντονα ενοχλημένες από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να θέσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου (σε επίπεδο G7, μάλιστα), στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, θεωρώντας το σχέδιο ως… «ανόητο» και εκτιμώντας ότι δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο συνολικά στην αγορά πετρελαίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή