Προεκλογικό πεδίο μάχης το ασφαλιστικό – Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει “διορθώσεις” και η ΝΔ “έρχεται για να το αλλάξει”…

Σε βασικό πυλώνα σύγκρουσης, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών εξελίσσεται το ασφαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση που το χαρακτηρίζει “επιτυχημένο” προχωρά σε προεκλογικές παροχές και “διορθώσεις” μνημονιακών παρεμβάσεων που δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει χωρίς περιστροφές “ερχόμαστε να το αλλάξουμε”.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, ένας από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, είναι οι συνεχείς αλλαγές του συστήματος, σε φόρους και εισφορές, που επηρεάζει σημαντικά τους μισθούς και το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αλλά, κάτι η έλλειψη πολιτικού θάρρους για σκληρές αποφάσεις, κάτι τα πολιτικά “χατίρια” και μέσα στο μνημόνιο οι επιταγές των δανειστών, έχουν αφήσει το σύστημα ευάλωτο σε μεγάλους κινδύνους, όπως η αρνητική τάση στο δημογραφικό.  Ως γνωστόν, “οι σωστές δουλειές κοστίζουν, τα μερεμέτια δεν τελειώνουν ποτέ”.

Τα προβλήματα πολλά. Οι υψηλές εισφορές, εμποδίζουν τη μείωση της ανεργίας, οι λίγοι σε αριθμό εργαζόμενοι δεν μπορούν να στηρίξουν μακροπρόθεσμα το κόστος των συντάξεων σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και τα “μερεμέτια”, τα μπαλώματα στη νομοθεσία ζαλίζουν εργοδότες και εργαζόμενους.

Από την κυβέρνηση, προτιμούν να αναφέρονται στις προεκλογικού τύπου παρεμβάσεις όπως οι 120 δόσεις για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η αύξηση των συντάξεων χηρείας και οι αύξηση των ετών για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτό, καθώς ενδεχομένως και για ιδεολογικούς λόγους, δεν αναγνωρίζουν τις πιθανές λύσεις που περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό έκανε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Open.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, υπερασπίστηκε το “νόμο Κατρούγκαλου”  λέγοντας ότι τα όποια σχέδια για την κατάργηση του και τον τεμαχισμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, οδηγούν είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου, είτε σε νέες περικοπές συντάξεων.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, ο ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι  “οι παρεμβάσεις μας στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και δεύτερον σε μία γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών”. Για το σύστημα τριών πυλώνων υπογράμμισε ότι “θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές όλων των ανεπτυγμένων χωρών”.

[more]

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, δήλωσε ότι “ΕΦΚΑ ίσον χάος”,  για να περιγράψει στη συνέχεια την κατάσταση με μελανά χρώματα . Όπως είπε  “χιλιάδες ειδοποιητήρια λανθασμένα, αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αιτήσεων συνταξιοδότησης, πρωτοφανής καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, φάκελοι αιτήσεων συνταξιοδότησης του Δημοσίου σε τσουβάλια και ράφια, λανθασμένα λογισμικά συστήματα που εμποδίζουν την έκδοση των συντάξεων. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του χάους και της αποδιοργάνωσης που σήμερα επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας”.

Την ανάγκη για μείωση των εισφορών, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο της ημερίδας της ΕΑΕΕ «Συντάξεις και Ανάπτυξη». Παρουσιάζοντας μελέτη του Ιδρύματος, εστίασε στις αδυναμίες του συνταξιοδοτικού και πρότεινε αναγκαίες αλλαγές για να ενισχυθεί η Ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης για τη σύνταξη. Το πρώτο για να ενισχυθεί η απασχόληση, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά περίπου 100.000 άτομα. Το δεύτερο, έχει στόχο να δημιουργήσει σταθερές στο σύστημα, ώστε να υπάρχει “αποκούμπι” για τους ασφαλισμένους και να μην βλέπουν μεγάλες μειώσεις και αυξήσεις ανάλογα την πορεία της Οικονομίας. Ξεκαθαρίζοντας ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ο κ. Βέττας, είπε ότι το νέο θα μπορούσε να συνεισφέρει περίπου 4,4 δις ευρώ κάθε χρόνο στο ΑΕΠ και να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και διογκώνεται επικίνδυνα, «ειδικά λόγω του δημογραφικού, αλλά και λόγω της αρχιτεκτονικής του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε ότι χωρίς έναν  κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, τασσόμενος υπέρ συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά με φορολογικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα δεν λένε ψέματα. Ο πληθυσμός μειώνεται, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, τη  μείωση του αριθμού εργαζομένων. Λιγότεροι εργαζόμενοι, σημαίνει λιγότερες εισφορές κάθε μήνα. Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν συντάξεις αυξάνεται. Οι προβλέψεις δείχνουν μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οδηγώντας σε μείωση των συντάξεων ή αύξηση των εισφορών. Η λύση εισαγωγής πληθυσμών, που σε δεύτερη γενιά θα αρχίσουν να ασφαλίζονται για να καλύψουν το κενό, συνοδεύεται από πολλά μειονεκτήματα και δεν λύνει το πρόβλημα του δημογραφικού. Το ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις που έρχονται θα έχουν το πολιτικό θάρρος να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις και να επωμιστούν του πολιτικό κόστος ή θα πάμε για ακόμα μία δεκαετία με… “μερεμέτια”.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή