Σε πρόγραμμα λιτότητας τύπου ΔΝΤ η Τουρκία του Ερντογάν. “Παγώνουν” όλα τα μεγάλα έργα. Μεγάλο ερωτηματικό το εξοπλιστικό πρόγραμμα

τουρκική οικονομία

Πρόγραμμα λιτότητας τύπου ΔΝΤ, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά σε αυτό, αναμένεται να εφαρμόσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 19 μήνες πριν από τις εκλογές που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023.

Πληροφορίες ( Σκάϊ, Μανώλης Κωστίδης ),  αναφέρουν πως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της έλλειψης ρευστότητας αναμένεται να «παγώσουν» τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων για τα έτη 2022 και ίσως 2023, έτσι ώστε να διοχετευθεί «χρήμα» στις τσέπες των Τούρκων πολιτών που σχεδόν καθημερινά βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται όλο και περισσότερο.

“Παγώνουν” όλα τα μεγάλα έργα- Τί θα γίνει με τα εξοπλιστικά 

Με το τελευταίο κραχ της τουρκικής λίρας την περασμένη εβδομάδα, που ξεπέρασε το 14%, ο βασικός μισθός στην Τουρκία μειώθηκε στα 200 ευρώ!

Στην αντιπολίτευση εκτιμούν πως θα «παγώσουν» έργα όπως αυτό της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι και πολλά άλλα έργα υποδομής.

Ερωτήματα παραμένουν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας καθώς, όπως αναφέρουν αναλυτές, η υποτίμηση της λίρας, που από τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το 65% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πιθανές καθυστερήσεις ή και σε αναβολές ναυπηγήσεων πλοίων, όπως και στις αγορές μαχητικών αεροσκαφών, καθώς το κόστος για τον προϋπολογισμό εκτοξεύεται σε επίπεδα που κανένας δεν είχε προβλέψει.

Που στηρίζει τις ελπίδες του ο Ερντογάν 

Οι ελπίδες της κυβέρνησης για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας είναι οι ξένες επενδύσεις, όμως επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέχρι στιγμής διστάζουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία.

Αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της κεντρικής τράπεζας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Ικέτης στον «μεγάλο εχθρό»

Η οικονομική κρίση είναι ο λόγος που ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να προσεγγίσει τον «μεγάλο εχθρό», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που –όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού– «ήταν ο χρηματοδότης της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Τουρκίας».

Την Τετάρτη υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν· μετά τη συνάντησή τους υπογράφηκαν εννέα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

«Για επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων η Αγκυρα ξέχασε το πραξικόπημα, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ», σχολίασε η εφημερίδα Cumhuriyet αναφερόμενη στα μέτωπα αντιπαλότητας που είχαν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επενδυτικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι αρχικά θα διοχετευθούν για την αγορά μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης, την αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας της Κωνσταντινούπολης και αργότερα θα ξεκινήσουν οι εξαγορές τουρκικών εταιρειών τηλεπικοινωνίας, λιμανιών και ίσως και τραπεζών.

Καμία δημοσίευση για προβολή