Σε πτώση αγορά κατοικίας στην Αττική. Ποιές οι περιοχές που “βούλιαξαν” και ποιές διεσώθησαν

Αυτές είναι οι 9 δράσεις προσφοράς φτηνής στέγης με προτεραιότητα τους νέους

Η ζήτηση για αγορά κατοικίας στην Αττική παρουσίασε πτώση 12% (κατά μ.ό) σύμφωνα με τα στοιχεία των αγοραπωλησιών από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μελέτη που συνέταξε η RE/MAX σημειώνει ότι τις αγοραπωλησίες διέσωσε η ζήτηση από το εξωτερικό, κυρίως για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και σε νησιά (Κυκλάδες και Αργοσαρωνικός) ενώ καθίζηση παρατηρήθηκε στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή της Κυριακής, με βάση την έρευνα της  RE/MAX, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε Αττική, Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες καταγράφεται συνολική πτώση των αγοραπωλησιών κατοικιών της τάξεως του 12%, ενώ μείωση κατά 13% κατέγραψε και η μέση επιφάνεια των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Αντιστοίχως, η αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν ήταν χαμηλότερη κατά 6%.

Ασφαλώς μεταξύ των επιμέρους περιοχών παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις, ωστόσο η γενική τάση ήταν πτωτική, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας και τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται υψηλότερο από πέρυσι.

Η ζήτηση στα νότια και βόρεια προάστια

Στα νότια προάστια, το σύνολο των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 9%, αλλά στις περιοχές του Αγίου Δημητρίου και της Δάφνης – Υμηττού η πτώση άγγιξε το 47% και το 44%, αντιστοίχως. Πτώση των συναλλαγών κατά 32% σημειώθηκε και στου Ζωγράφου. Αντιθέτως, στον Αλιμο παρατηρήθηκε αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 28%, στο Μοσχάτο και στον Ταύρο κατά 17%, ενώ στη Γλυφάδα και στη Νέα Σμύρνη οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση των αγοραπωλησιών στα βόρεια προάστια, καθώς υποχώρησαν κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ κάμψη κατά 11% σημείωσε ο τζίρος και κατά 23% η επιφάνεια των ακινήτων που αποκτήθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι.

  • Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι αγοραπωλησίες στα Βριλήσσια με 73%, ενώ ακολουθεί με 44% η περιοχή του Παπάγου – Χολαργού και με 43% η περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Αντιθέτως, στην Πεντέλη οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί φέτος κατά 38%, ενώ στην Πεύκη – Λυκόβρυση η άνοδος αγγίζει το 24%. Σε γενικές γραμμές οι αγοραστές κατοικιών στα βόρεια προάστια δείχνουν προτίμηση σε σπίτια περίπου 100 τ.μ. και έτους κατασκευής κοντά στο 1986.

Διασώθηκε το Κέντρο

Εξαιρώντας τα νησιά, που αποτελούν μια διαφορετική αγορά, στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας εμφανίζεται ως η περιοχή που «διασώθηκε» κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι εξελίσσεται σε βασικό προορισμό ξένων επενδυτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα που να μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων ή στο πλαίσιο της απόκτησης άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος «χρυσή βίζα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των αγοραπωλησιών αυξήθηκε κατά 6%, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν ενισχύθηκε κατά 24% και η επιφάνεια κατέγραψε αύξηση κατά 9%. Κατά το φετινό εξάμηνο φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των ξένων επενδυτών, μετά μια διετία απουσίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή