Σε πτωτική τροχιά οι τιμές των ενοικίων – Ξεπαγώνουν τα ακίνητα Airbnb – Σε αναζήτηση ευκαιριών οι ξένοι

Ο κοροναϊός επηρέασε ιδιαίτερα την οικονομία και τις τιμές των ακινήτων, τόσο ως προς την πώληση, ως προς την ενοικίαση και ως Airbnb. Με τη νέα κανονικότητα να δείχνει τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εγχώριο real estate εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ιδιοκτήτες και αγοραστές που πριν από την κρίση είχαν δώσει τα χέρια και συμφώνησαν στην αγοραπωλησία κάποιου ακινήτου η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι του παζαριού. Οι υποψήφιοι αγοραστές διαπραγματεύονται ξανά την τιμή πώλησής του για να το αποκτήσουν φθηνότερα.

Πολλοί το πετυχαίνουν, ενώ άλλοι ακυρώνουν τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να φθάνουν στο σημείο να αποσύρουν το ακίνητό τους από την πώληση. Τα παζάρια έχουν προκαλέσει ντόμινο μειώσεων στην κτηματαγορά.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατροπές στις τιμές πώλησης των ακινήτων θα φανούν μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πολλά θα κριθούν από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών, τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων αλλά και τη ζητούμενη τιμή τους.

«Θεωρούμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να προβούν σε μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης, θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά κρατώντας στάση αναμονής» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Σε πτωτική τροχιά τα ενοίκια

Τα σημάδια της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά άρχισαν να φαίνονται από νωρίς στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες ξεκίνησαν να ξεφουσκώνουν ιδιαίτερα σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Μια έρευνα στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων στην εποχή του κοροναϊού δείχνει μειώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 30%. Στην Άνω Κυψέλη η ζητούμενη τιμή ενοικίασης μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 8,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν τον Φεβρουάριο προσγειώθηκε ακόμα και στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό στις αρχές Ιουνίου καταγράφοντας μείωση της τάξης του 29,3%.

Στην Άνω Γλυφάδα πριν ξεσπάσει η πανδημία η ζητούμενη τιμή ενοικίου ενός διαμερίσματος έφθανε τα 7,5 ευρώ το τετραγωνικό. Τώρα το ενοίκιο που ζητούν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες έχει μειωθεί στα 6,52 ευρώ το τετραγωνικό. Ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου τα ενοίκια σημειώνουν μείωση ακόμα και πάνω από 10% καθώς και στις μεγάλες πόλεις της χώρας – την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα.

Ξεπαγώνουν τα ακίνητα Airbnb

Η πανδημία και το lockdown «χτύπησαν» την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb, τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μείωση στις νέες κρατήσεις πάνω από 80% και μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις που είχαν γίνει, σε ποσοστό 90%.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τύπου Airbnb βλέποντας τη φετινή σεζόν να χάνεται στράφηκαν σε άλλες λύσεις για να περιορίσουν τη χασούρα. Επιλέγουν τις μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας για 3 ή 6 μήνες ή ακόμα και για 1 έτος, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα – τις εξελίξεις στο μέτωπο τα πανδημίας και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πολλοί ιδιοκτήτες που σήμερα διαθέτουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γενικότερα οι ιδιοκτήτες στις top συνοικίες των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, εμπορικό τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα, κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Οι ξένοι ψάχνουν ευκαιρίες

Με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους ασφαλείς προορισμούς το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά ακινήτων στη χώρα μας αναζωπυρώθηκε όπως διαπιστώνουν οι άνθρωποι του real estate. Κάτοικοι του εξωτερικού αναζητούν ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας στη Γλυφάδα, το Κολωνάκι, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική.

Πολλοί επενδυτές που επένδυαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6% – και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8% – σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. Αυτή η διαφορά, όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ -20% και -30%.