Σε "Μαύρη τρύπα" που ρουφάει επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και έσοδα Δημοσίου εξελίσσεται το παρεμπόριο

Για μάστιγα κάνουν λόγο οι έμποροι σε Ημερίδα της ΕΣΕΕ σχετικά με το παρεμπόριο, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου, που κάθε χρόνο κοστίζει στο Δημόσιο όσο 1,5 ΕΝΦΙΑ και αναγκάζει εκατοντάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

Στην Ημερίδα τονίστηκε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές επιδιώκεται, μέσω του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, να προκύψουν οι βέλτιστες λύσεις για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το χτύπημα της μαύρης αγοράς, είναι τριπλό. Κοστίζει έσοδα στο Κράτος, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο, καθώς όσοι πληρώνουν φόρους, εισφορές και σχετικές άδειες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των παράνομων πωλητών και τέλος βάζει τους καταναλωτές σε κίνδυνο, καθώς τα απομιμητικά προϊόντα δεν έχουν περάσει ελέγχους για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για τη δημόσια Υγεία.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σύνθετη δομή και διάρθρωση του φαινομένου του παρεμπορίου το οποίο συνιστά ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που προκαλεί ραγδαία απαξίωση των προϊόντων, πλήττοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ λόγω του παρεμπορίου, η αγορά χάνει σε ετήσια βάση, περίπου 15 με 20 δις ευρώ, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται σε 3 έως 4 δις ετησίως. Πολλές νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί το παρεμπόριο. Την ίδια ώρα τα κυκλώματα του έχουν βρει στο διαδίκτυο νέο, ευρύ πεδίο δράσης, και εντοπίζονται πολύ δύσκολα.

«Λερναία Ύδρα και μάστιγα που ταλανίζει την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση»  χαρακτήρισε το παρεμπόριο, την ομιλία του του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας. Έκανε λόγο για «ένα τριτοκοσμικό φαινόμενο που τρέφει την παραοικονομία και στερεί έσοδα και πόρους από το κράτος. Ένα ωραιότατο για τους επιτήδειους κανάλι, που φορτώνει στον ανυποψίαστο καταναλωτή κλεψίτυπα, λαθραία μέχρι κλοπιμαία και επικίνδυνα για την υγεία του προϊόντα, όπου ο όρος «εγγύηση» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μια ντροπή για τους εμπορικούς δρόμους των πόλεών μας, που τους μετατρέπει σε παζάρια της Μέσης Ανατολής».

«Γύρω από το παρεμπόριο αναπτύσσονται πολλές μορφές παραβατικότητας, όπως είναι διακίνηση ναρκωτικών. Η ΑΣΟΕ από Ανωτάτη Εμπορική έχει μετατραπεί σε “Ανωτάτη Παρεμπορική”», επισήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Περισσότερα σε λέξεις

Στην εισήγησή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Σταύρος Θωμαδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης (το 15% των συνολικών θέσεων εργασίας στους επιλεχθέντες κλάδους) και στην 4η θέση όσον αφορά τις απολεσθείσες πωλήσεις.

Ο ίδιος παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία που δείχνουν ότι η μαύρη αγορά κόστισε σχεδόν 25.000 θέσεις εργασίας! Ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής:

  • Το 2016, οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 121 δις ευρώ.
  • Το 6,8% των εισαγωγών της Ε.Ε., έναντι 5% των εισαγωγών της Ε.Ε. το 2013.
  • Στην Ελλάδα, οι άμεσες απώλειες λόγω της παραποίησης/απομίμησης ανέρχονται κάθε χρόνο σε 2,1 δις ευρώ, το 15,6% του συνόλου των πωλήσεων στους εν λόγω τομείς.
  • Άμεση απώλεια τουλάχιστον 24.600 θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Εκτελεστικός Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.Π.) κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, οι αρμόδιες υπηρεσίες γίνονται καλύτερες στην καταπολέμηση του φαινομένου. Συγκεκριμένα:

  • Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 95.305 έλεγχοι (στην εσωτερική αγορά).
  • Το 2017 82.813 έλεγχοι. Το σύνολο των κατασχεθέντων είναι αυξημένο κατά 252.624 τεμάχια.
  • Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 70.963 έλεγχοι όμως ο αριθμός των κατασχεθέντων αυξήθηκε κατά 51.359 τεμάχια.

Ο πρ. Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, σημείωσε πως «Οι παράνομες ηλεκτρονικές αγορές, τόσο στον επιφανειακό παγκόσμιο ιστό – κυρίως στα social media – όσο και στον σκοτεινό, παρέχουν στους εγκληματίες – πωλητές την ευκαιρία να προσφέρουν όλα τα παράνομα εμπορεύματα, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να βρίσκονται στον σκοτεινό Διαδίκτυο. Επομένως, ένα αποτελεσματικό αντίμετρο θα απαιτήσει μια κατάλληλα συντονισμένη, οριζόντια δράση, στην οποία θα συμμετέχουν ερευνητές με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη. Και παράλληλα τη δημιουργία επιπλέον δυναμικού και την κατάρτιση στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων».

Στην παρέμβασή του ο Διευθυντής Καταπολέμησης Παράνομου Εμπορίου ΝΑ Ευρώπης της εταιρίας «Παπαστράτος» κ. Γιάννης Μαστροκώστας τόνισε πως το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα και υπογράμμισε πως «περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ χάνονται τον χρόνο στα δημόσια ταμεία – αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά) – καθώς και την κοινωνία συνολικά.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ