Σε σχηματισμό κυβέρνησης με συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Κεντροαριστεράς οδεύει η Ιταλία

Όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική συνεργασία Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς θα γίνει πραγματικότητα, παρά τα εμπόδια και τον απρόβλεπτο παράγοντα που μπορεί να προκύψει μέχρι και την στιγμή της ορκωμοσίας.

Μετά από νέα συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο αυτών πολιτικών δυνάμεων, η παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία πλέον θεωρείται βέβαιη. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι αν ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης μαζί με έναν εκπρόσωπο των Δημοκρατικών. Όπως έχει διαρρεύσει, η κεντροαριστερά θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέττι ζήτησε κυβέρνηση ουσιαστικής στροφής. Τα Πέντε Αστέρια θεωρούν ότι μπορούν ακόμη να εφαρμόσουν μέρος της «αντισυστημικής», όπως λένε, πολιτικής τους.

Η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε, αν δεν υπάρξουν νέα σημαντικά εμπόδια, αναμένεται αύριο το πρωί. Ο Κόντε πρόκειται να δεχθεί την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, αλλά «με επιφύλαξη», μέχρι να διαπιστώσει την πραγματική στάση των δυο νέων εταίρων επί του κυβερνητικού προγραμματος.

Υπάρχουν βέβαια βουλευτές και γερουσιαστές (και από τις δυο πλευρές) οι οποίοι είναι πιθανό να μην στηρίξουν την συνεργασία. Παρόλα αυτά η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένη και λόγω της θετικής στάσης της ιταλικής αριστεράς και των εκπροσώπων της γερμανόφωνης μειονότητας από το Νότιο Τιρόλο. Τα Πέντε Αστέρια πάντως θα πρέπει να εξασφαλίσουν την συναίνεση των μελών τους μέσω διαδικτύου. Βέβαια για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό που μετρά είναι η επίσημη στάση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Ο Ματέο Σαλβίνι τέλος δηλώνει ότι «ήταν μια ανατροπή που ετοίμαζαν εδώ και καιρό» και πως «η Λέγκα θα δώσει την μάχη της».

Αναμένεται να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο. Αν θα ξεκινήσει δηλαδή μια επικοινωνιακή εκστρατεία στο διαδίκτυο ή αν προγραμματίζει (παρά το ότι πριν λίγες ημέρες το διέψευσε) συγκεντρώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ