Σε στοχευμένες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης προχωρά η κυβέρνηση

Έτοιμος να υλοποιήσει τις κομβικές αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συνεπικουρούμενος από τον υφυπουργό Δημήτριο Κράνη, επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και στη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε με το νέο δικαστικό έτος τα δικαστήρια να κινηθούν με ολοκληρωμένες τις αλλαγές.

Τι θα αφορούν οι αλλαγές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Iωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή, οι αλλαγές θα αφορούν μια σειρά από διατάξεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύονται προβληματικές στην πράξη όπως είναι:

  • η ποινική αντιμετώπιση εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές δράσεις
  • οι πρόωρες απολύσεις καταδίκων για σειρά βαρύτατων εγκλημάτων ( π.χ τρομοκρατία) και οι άδειες βαρυποινιτών
  • διατάξεις που αφορούν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως εκείνες που σχετίζονται με την ενεργητική δωροδοκία, αδίκημα το οποίο με τον νέο Ποινικό Κώδικα μεταβλήθηκε, κατά βάση, από κακούργημα σε πλημμέλημα

Σύντομη απονομή ποινικής δικαιοσύνης

Προτεραιότητα του νέου υπουργού είναι η ενίσχυση της εισαγγελικής αρχής ώστε να πετύχουν οι νέοι θεσμοί καθώς θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να περπατήσει στην πράξη ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και να εξασφαλιστούν, επιτέλους, συνθήκες σύντομης απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και πρωτίστως ικανοποίησης του παθόντος, είτε είναι το Δημόσιο είτε είναι ιδιώτες, σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, με αντάλλαγμα επιεικέστερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες.

Άμεση δρομολόγηση της επιλογής ηγεσίας για την εισαγγελία και τη θέση του προέδρου στον Άρειο Πάγο

Πέρα από το θέμα της αλλαγής διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, προτεραιότητα νούμερο δύο είναι η επιλογή ηγεσίας για την ποινική και πολιτική Δικαιοσύνη, καθώς μετά την άρνηση του ΠτΔ να επικυρώσει τις επιλογές ανώτατων δικαστικών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση καλείται να επιλέξει αυτή ηγεσία για τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την όλη διαδικασία από το μηδέν, με την εκ νέου προεπιλογή για τους ανώτατους δικαστικούς από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που αναμένεται να αφορά τόσο τις θέσεις εισαγγελέα και προέδρου του Αρείου Πάγου όσο και εκείνες των αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και έξι ακόμα αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο.

[more]

Η διαδικασία ενώπιον της Βουλής θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, ενώ οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης που θα γίνουν από το υπουργικό συμβούλιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο, ώστε με το νέο δικαστικό έτος που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει οριστεί και να βρίσκεται στη θέση της.

Οι επικείμενες επιλογές θεωρούνται εκ των πραγμάτων κρίσιμες και σημαντικές για την αποτελεσματική λειτουργία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές επικρίθηκε εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων. Αν συμψηφιστεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση των θεσμών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η καθοριστική σημασία τους.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή (ρεπορτάζ Ιωάννας Μάνδρου)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή