Σε συναγερμό κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών για τη νέα μετάλλαξη “Ομικρον” του κοροναϊού. Νέοι οικονομικοί σχεδιασμοί στο τραπέζι. Τί θα γίνει με την κάλυψη των παγίων δαπανών 

μετάλλαξη, μέτρα

Η αβεβαιότητα αυξάνεται παγκοσμίως μετά την εμφάνιση και κυρίως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού “Ομικρον”.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στην Αθήνα, τα υγειονομικά συστήματα αλλά και τα υπουργεία Οικονομίας βρίσκονται σε εγρήγορση, σε μία προσπάθεια να συμπεριλάβουν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο δυσοίωνα, στους σχεδιασμούς τους.

Αυξάνει την αβεβαιότητα το θολό τοπίο για την “Ομικρον”

Το θολό τοπίο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του ϊού και ειδικότερα για την ισχύ, τη μεταδοτικότητα και κυρίως την αντίστασή του στα υπάρχοντα εμβόλια, προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, πολύ περισσότερο όταν το νέο σκηνικό αρχίζει και διαμορφώνεται μόλις λίγες μέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η  κυβέρνηση, εξακολουθεί  να διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lock down της οικονομίας, καθώς  το τέλος του 2021 δεν  μοιάζει με αυτό του 2020, με δεδομένο ότι και το ποσοστό των εμβολιασμών έχει πλέον προσεγγίσει το 70%.

Ωστόσο, με την ανακοίνωση των περιορισμών στην πρόσβαση από τους ανεμβολίαστους, κλάδοι όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο ζήτησαν νέα μέτρα στήριξης τα οποία σε πρώτη φάση δεν ικανοποιήθηκαν .

Το διπλό μέτωπο 

Αν όμως η πίεση που υπάρχει σήμερα στο σύστημα υγείας συνεχιστεί ή ενταθεί το επόμενο διάστημα και το πλέγμα των περιορισμών επεκταθεί, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξανακάνει τους υπολογισμούς του.

Τούτο με δεδομένο, ότι πλέον έχει ανοίξει και ένα νέο μέτωπο, αυτό της ανόδου των τιμών των καυσίμων για το οποίο έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 620 εκατ. ευρώ, με δέσμευση συνέχισης της κάλυψης μέρους των αυξήσεων για όσο συνεχιστούν.

Έτοιμα μέτρα “ανακούφισης”

Με την ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας από 36 έως και σε 72 δόσεις και τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες κουρεύτηκαν μέχρι και 75%, δεν εξετάζονται προς το παρόν νέα μέτρα επιδοτήσεων.

Ανάλογα με την πορεία της αγοράς την εορταστική περίοδο και αν υπάρξει αξιόλογη μείωση των τζίρων, θα εξεταστούν κάποια μέτρα “ανακούφισης”.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι το σενάριο της παράτασης της προθεσμίας για την έναρξη πληρωμής των δόσεων για τα χρέη της πανδημίας ή και της οφειλής από επιστρεπτέες προκαταβολές, για κάποιο διάστημα 1, 2 ή 3 μηνών.

Αυτό, άλλωστε,  είχαν ζητήσει και μέλη επαγγελματικών κλάδων από τον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα παίρνοντας την υπόσχεση ότι το αίτημα θα εξεταστεί. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας και των συνεπειών που θα έχει στον τζίρο της αγοράς.

Τί θα γίνει με την κάλυψη των παγίων δαπανών 

Ένα μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί σίγουρα μετά την παράταση του έκτακτου καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων από την ΕΕ μέχρι και το τέλος Ιουνίου, είναι η παράταση του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών και τους πρώτους μήνες του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά επιχειρήσεων (κυρίως τουριστικές) ζήτησαν από τον Οκτώβριο, το πιστωτικό που εξασφάλισαν για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να παραταθεί και μετά το τέλος του χρόνου.

Τούτο διότι οι υποχρεώσεις που είχαν για το 2021, υπολείπονταν του ποσού που τους αναλογούσε και άρα θα έχαναν το δικαίωμα τους άδικα. Με την παράταση που έδωσε η ΕΕ, το μέτρο μπορεί να παραταθεί και το 2022 χωρίς επιπλέον κόστος.

Με την ίδια λογική μπορούν να πάρουν παράταση και εγγυοδοτικά προγράμματα που έχουν ανεκτέλεστο ποσό ή και οι ενισχύσεις επιχειρήσεων από τις περιφέρειες.

Συντονισμός με ΕΕ

Πριν ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει η Ελλάδα να συντονιστεί με την ΕΕ υπο το φως των νέων εξελίξεων. Αυτό θα γίνει προκαταρκτικά αύριο Τρίτη στην συνεδρίαση του Euro working group όπου τα στοιχεία δεν αναμένεται να υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι σήμερα για την νέα μετάλλαξη και σίγουρα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τα πρώτα δεδομένα και θα αποφασιστεί η πορεία από εδώ και πέρα Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί η έκθεση για την 12η αξιολόγηση της Ελλάδας και θα εγκριθεί και η δόση των 767 εκ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή