Σε τουριστικό αξιοθέατο μετατρέπεται ο αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ!

Σε τουριστικό αξιοθέατο μετατρέπουν οι Ουκρανοί τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ στον οποίο σημειώθηκε η φονική έκρηξη του 1986, παρά το γεγονός ότι στους χώρους ακόμα και σήμερα – 33 χρόνια μετά – καταγράφονται υψηλότερες κατά 40.000 σε σχέση με τα συνηθισμένα μετρήσεις ραδιενέργειας.

Για να προστατεύσουν τους τολμηρούς τουρίστες που θα επιλέξουν την – ανατριχιαστική – ξενάγηση οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τους παρέχουν ειδικές στολές και μάσκες. Τον σχεδιασμό των 21 τουριστικών διαδρομών στους χώρους του αντιδραστήρα νο4 έχει αναλάβει η ουκρανική κρατική υπηρεσία της διαχείρισης της ζώνης αποκλεισμού σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει το Κίεβο την μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς Chernobyl του ΗΒΟ.

Μια από αυτές τις διαδρομές θα φέρνει τους τουρίστες στους χώρους του κέντρου ελέγχου του αντιδραστήρα, πλάνα του οποίου καταγράφηκαν πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά 33 χρόνια μετά την φονική έκρηξη. Λόγω της ακόμα μεγάλης έκλυσης ραδιενέργειας στον χώρο, οι τουρίστες που θα φορούν και ειδικές μπότες, θα μπορούν να παραμείνουν εκεί μόνο για πέντε λεπτά. Άνθρωποι που γνωρίζουν την ιστορία του Τσερνόμπιλ λένε ότι ο χώρος εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλα και ακόμα και τα πέντε λεπτά είναι αρκετά για να μείνουν αποτυπωμένες οι εικόνες για πάντα στη μνήμη των τουριστών.

«Η σειρά του ΗΒΟ εκτόξευσε το ενδιαφέρον για το Τσερνόμπιλ. Όλοι τώρα θέλουν να δουν περισσότερα και εμείς θα ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση» δήλωσε ο Βιτάλι Πετρούκ, ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται το σχέδιο. Ήδη φέτος 85.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφτεί την Ουκρανία προκειμένου να δουν έστω και από μακριά τον χώρο της καταστροφής του 1986.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή