Σε τριγωνική συμμαχία με Παρίσι και Αμπού Ντάμπι ποντάρει η Αθήνα. Οι αμυντικές συμφωνίες Μακρόν στην Αραβική Χερσόνησο και οι ελληνικές επιδιώξεις

Τα Rafale και οι νέες ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ γίνεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Στην πραγματικότητα, συμπίπτει χρονικά με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Εμμανουέλ Μακρόν στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου και στοχεύουν στην ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Γαλλίας στην περιοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ολοκλήρωσε την Κυριακή την τριήμερη περιοδεία του στις τρεις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, η οποία στόχευε να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή.

Η σημασία της νέας αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας ΗΑΕ

Ιδιαίτερα η επίσκεψη του κ. Μακρόν στα ΗΑΕ και η σημαντική αμυντική συμφωνία που υπέγραψε  με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, θεωρείται κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει  την αγορά 80 γαλλικών μαχητικών Rafale, για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Mirage.

Θετική εξέλιξη, κατά την Αθήνα 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και ΗΑΕ συνιστούν θετική και όχι αρνητική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα, τα Εμιράτα έκαναν βήματα για αποκατάσταση των σχέσεών τους με την Τουρκία – είναι ο πέμπτος καλύτερος πελάτης της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, με παραγγελίες 4,7 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2011-2020.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι συνιστά θετική εξέλιξη, δεδομένης και της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία που υπεγράφη πρόσφατα και προβλέπει ενεργοποίησή της από το 2020 σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες.

Η σημασία της στενής συνεργασίας των Ενόπλων δυνάμεων 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών αλλά και τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με τα ΗΑΕ, τα οποία αναγνωρίζουν στην Αθήνα διακριτό ρόλο στη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη συγκυρία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσκληση που απηύθυνε προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης στον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Πρόσκληση, που ο διάδοχος αποδέχθηκε ασμένως, οπότε από τη νέα χρονιά, αναμένεται στην Αθήνα.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή