Σε τροχιά «απογείωσης» τα ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το μηδέν η απόδοση και του 5ετούς τίτλου – Που οφείλεται το ράλι – Ο ρόλος της ΕΚΤ

Απόδοση ομολόγων

Πορεία απογείωσης ακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την στήριξη και τις αγορές κρατικών τίτλων της ΕΚΤ να αναδεικνύονται καταλύτης ενός ιστορικού ράλι.

Μετά το ρεκόρ από τα ελληνικά 2ετή και 3ετή ομόλογα που την περασμένη εβδομάδα πέρασαν σε αρνητικές αποδόσεις, σήμερα κάτω από το μηδέν διαμορφώθηκε για πρώτη φορά και η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου (λήξης 2025) υποχώρησε στο -0,018% με πτώση της τάξης άνω του 100% σε σχέση με χθες.

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς

Ηδη, εδώ και αρκετές ημέρες οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα, ενώ πια και το δεκαετές ομόλογο έχει υποχωρήσει σε εντυπωσιακό ιστορικό χαμηλό – στο 0,6%.

Συγκριτικά με χθες, η απόδοση του δεκαετούς υποχωρεί κατά 12%, ενώ και το spread έχει πέσει στις 118 μονάδες βάσης – επίπεδο χαμηλότερο ακόμη και από τα αντίστοιχα του Αυγούστου του 2009, πριν καν εκδηλωθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Το “μπαζούκα” της ΕΚΤ

Βασικό μοχλό του ράλι αποτελεί το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ, γνωστό ως PEPP, το οποίο σε συνδυασμό με το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές τα υψηλά ταμειακά αποθέματα της χώρας, έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 400 έως 750 δισ. ευρώ του PEPP, ενώ θα επεκταθεί και χρονικά, έως τα τέλη του 2021 ή και τον Μάρτιο του 2022.

Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για τα ελληνικά ομόλογα καθώς σημαίνει πως το δίχτυ ασφάλειας θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τώρα ελληνικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου (12 δισ. ευρώ), και αναμένεται έως τον Ιούνιο να αγοράσει συνολικά 23-24 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι και την εκδοτική δραστηριότητα του 2021 (περί τα 11 δισ. ευρώ).

Σε περίπτωση που το PEPP αυξηθεί και επεκταθεί, υπάρχει δυνατότητα αγοράς από την ΕΚΤ άλλων 10 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας και της διαχείρισης χρέους, ενώ θα καλύψει και το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους έως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που οι αναλυτές την τοποθετούν στο 2023.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή