Σε βαθύ αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – το Ελληνικό, οι “Μπίστηδες” η αδυναμία του Τσίπρα και η ευκαιρία της Φώφης

Ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς έκανε μια ανακοίνωση για να χλευάσει την προυσία του πρωθυπουργού στην τελετή έναρξης των έργων στο Ελληνικό και λίγες ώρες μετά βγήκε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα. Ο Νίκος Παππάς είναι τοξικός για την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του με τον Σ. Μιωνή και είναι δυστύχημα για τον Αλ. Τσίπρα ότι ο ίδιος δεν θέλει να το καταλάβει και δεν αποσύρεται εκούσια από το προσκήνιο. Προφανώς θα χάσει τη θέση του όταν γίνει ανασχηματισμός τομεαρχών αλλά μέχρι τότε η ζημιά που θα κάνει κάθε φορά που θα εμφανίζεται με πολιτικές παρεμβάσεις θα είναι μεγάλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να ελέγξει το κόμμα του. Η “Προοδευτική Συμμαχία”, παρά την ικανοποίησή της για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περιληφθεί, επιμένει σε μια πιο ήπια γραμμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Νίκος Μπίστης και η ομάδα του (Λιάκος, Βαλντέν κ.α.) άκουσαν ευχάριστα ακόμη και τις δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη για το “απομονωμένο Καστελόριζο”. Δεν το λένε δημόσια αλλά στις μεταξύ τους συζητήσεις είναι καθαρή η άποψη ότι πρέπει να στηρίξουν έναν ελληνοτουρκικό διάλογο που θα προβλέπει μειωμένη επήρεια νησίδων, ακόμη και νησιών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τέτοια πρόθεση, όμως αν κρατήσει αυστηρή στάση στα ελληνοτουρκικά θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα.

Ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα γι αυτόν είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν του δίνει τη δυνατότητα της απευθείας αναμέτρησης και αντιπαράθεσης. Συνήθως απαντά το γραφείο τύπου στις επιθέσεις του και το γεγονός ότ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και όχι στον Αλέξη Τσίπρα που αναζητά αγωνιωδώς ευκαιρίες να υψώσει ανάστημα απέναντι στον πρωθυπουργό.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη είναι να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει το θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση γιατί έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του λόγω των αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθόδους που καθόρισαν την πολιτεία του τον καιρό της εξουσίας. Για το σκοπό αυτό η Φώφη Γεννηματά ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο αίτημα, όμως την αντιμετωπίζει σαν αντιπολιτευόμενη πολιτική αρχηγό με την οποία αξίζει τον κόπο να αντιπαρατίθεται δημιουργικά.