Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Ζημιές σε παλαιά κτίσματα και χορός ισχυρών μετασεισμών – Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι

σεισμός Ελασσόνα

Αγωνία στους κατοίκους της Θεσσαλίας, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα, έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ που χτύπησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι την περιοχή της Ελασσόνας.

Στα 16 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα το επίκεντρο

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και σε αρκετές περιοχές της χώρας – από την  Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο και την Καλαμπάκα έως την Κοζάνη και την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα  αναθεωρημένα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, το επίκεντρο ήταν 16 χλμ νότια της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα.

Ισχυροί μετασεισμοί

Οι κάτοικοι στην Θεσσαλία παραμένουν σε δρόμους και πλατείες, καθώς υπάρχει ισχυρή ακολουθία μετασεισμών.

Μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τον κύριο σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ήδη οκτώ μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο αυτών, στις 13:45, να είναι στα 5 Ρίχτερ στα 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, στις 12:34, είχε σημειωθεί δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την μετασεισμική ακολουθία και συνιστούν προσοχή.

Ζημιές σε παλιά σπίτια

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνον ζημιές σε παλιά σπίτια, ενώ κατά πληροφορίες από τοπικά μέσα ζημιές έχει υποστεί από το σεισμό το δημοτικό σχολείο Δαμασίου.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κοκουρας, είπε στο thesaliatv.gr πως έχουν πέσει και παλιά σπίτια στο χωριό, ενώ οι μαθητές πρόλαβαν και βγήκαν όλοι στο προαύλιο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που χτύπησε την Ελασσόνα προκάλεσε κατολισθήσεις στον δρόμο Λάρισας-Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άνδρες τις πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με οχήματα μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές για να ελέγξουν για ζημιές. Παράλληλα έχει απογειωθεί ελικόπτερο προκειμένου να κάνει εναέρια επιτήρηση.Ο Νίκος Γάτσας, δήμαρχος Ελασσόνας είπε στην ΕΡΤ ότι στο Μεσοχώρι έπεσαν παλιά σπίτια. Είπε ότι η κατάσταση στα νεότερα σπίτια είναι ελεγχόμενη και οι φθορές είναι σε παλαιότερα κτίρια.Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης ότι απεγκλωβίστηκε κάτοικος  που είχε εγκλωβιστεί σε σπίτι που κατέρρευσε στο Μεσοχώρι.Τα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι ήταν τα πιο κοντινά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο “Εγκέλαδος” 

Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι “έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών¨, ενώ όλες “οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί”.

Καμία δημοσίευση για προβολή