Σεισμός στην Εύβοια: «Μπαράζ» δονήσεων μετά τα 4,8 Ρίχτερ .Τί λένε οι σεισμολόγοι

Νέα σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:23 στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και ακολούθησε αυτή των 4,8 Ρίχτερ.

Η νέα δόνηση είχε εστιακό βάθος 2 χλμ ταρακουνώντας μέσα σε λίγη ώρα ξανά την Αττική και την Εύβοια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 7:23 και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ ενώ ακολούθησε με διαφορά 1 λεπτού δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 7:24, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

Τρεις μετασεισμοί

Μέχρι τις 7.30 το πρωί, είχαν σημειωθεί τρεις μετασεισμοί 4.1, 3.2 και 2.2 Ρίχτερ οι οποίοι έγιναν αισθητοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι σημειώνονται μετασεισμοί δείχνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Νωρίτερα, σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ με το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης να εντοπίζεται στα 9 χλμ. βόρεια – βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα.

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,6 χλμ., και επίκεντρο τα 9 χλμ. βόρεια από τα Νέα Στύρα.

Συνεχείς μετασεισμοί

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, ακολούθησε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Ενώ περίπου στις 7:25 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ και λίγο πριν 4,1 Ρίχτερ.

Κλείνουν σχολεία

Με απόφαση του Δήμου Καρύστου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες.

Εκτός από τον Δήμο Καρύστου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Για το λόγο αυτό κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά.

Τι λένε Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Έχουμε μία δόνηση 4,8 βαθμών από την περιοχή της Εύβοιας με επίκεντρο κοντά στον Αλμυροπόταμο.

Η δόνηση έγινε ισχυρά αισθητή στην Εύβοια αλλά και στην Αττική.

Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός της Τρίτης «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζέται πολύ καλή αξιολόγηση» πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του κάνει λόγο για σεισμική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί με μικρότερα μεγέθη από αρκετές μέρες και πως επιβάλλεται συνολική αξιολόγηση.

Αναφορές για ρωγμές σε σπίτια

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός. Δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές. Μιλάμε με τους αντιδημάρχους και προς το παρόν δεν έχουμε κάτι. Στις 5:00 είχε γίνει ένας προσεισμός γύρω στα 3 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για μικρές ρωγμές σε σπίτια, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εμπνέει μεγάλη ανησυχία.

Καμία δημοσίευση για προβολή