Σεισμός στην Τουρκία: Απίστευτες καταγγελίες σε βάρος του Ερντογάν, «επικοινώνησε μόνο με “δικούς του” δημάρχους»

Την ώρα που η Τουρκία μετράει τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας, το πολιτικό σκηνικό στη γείτονα χώρα «παίρνει φωτιά», λόγω καταγγελιών της αντιπολίτευσης κατά του Τούρκου προέδρου για «φαβοριτισμό» και πολιτικά παιχνίδια πάνω στα χαλάσματα.

Συγκεκριμένα, ΜΜΕ προσκείμενα στην αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τα καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου, επικοινώνησε μόνο με «δικούς του» τοπικούς άρχοντες, ή με δημάρχους του συνεργαζόμενου ΜΗΡ, στις σεισμόπληκτες περιοχές. Επίσης, καταγγέλεται ότι ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, από την σεισμόπληκτη γενέτειρά του, τα Άδανα, προχώρησε σε προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης, εν μέσω καταστροφής και απεγνωσμένων ανθρώπων.

Προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την Τσουμχουριέτ, ο Τσελίκ φέρεται να δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ ως Λαϊκή Συμμαχία από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματός μας ΑΚΡ, μαζί με βουλευτές του κόμματος MHP. Οργανώσεις της Λαϊκής Συμμαχίας βρίσκονται στο πεδίο, όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Εχουμε στείλει υπουργούς σε κάθε επαρχία», προκαλώντας διαμαρτυρίες, τις οποίες, πάντως, τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Ερντογάν ΜΜΕ δεν μετέδωσαν.

Μάλιστα, χρήστες στα social media δεν δίστασαν να αποδώσουν την καταστροφή στην πόλη Χατάι, στο γεγονός ότι ο Μητροπολιτικός Δήμος της περιοχής βρίσκεται στα χέρια του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος CHP. Σημειώνεται, δε, ότι στο Χατάι δεν μπορεί να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς το τοπικό αεροδρόμιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τους σεισμούς. Το αεροδρόμιο τέθηκε σε λειτουργία το 2007 από εργολαβική εταιρεία που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, παρά την κριτική ότι δεν πρέπει να χτιστεί σε βαλτώδη περιοχή.

Οργή και στο βάθος εκλογές

Ταυτόχρονα αυξάνεται η οργή κατά της κυβέρνησης -ή μάλλον του καθεστώτος- Ερντογάν, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως στη Μαλάτια και το Καχραμανμαράς, κατέρρευσαν δημόσια κτίρια και ιδίως νοσοκομεία τα οποία ήταν σχετικά νεόδμητα -είχαν χτιστεί στις αρχές του 2010- και κανονικά θα έπρεπε να είχαν τηρηθεί οι αντισεισμικού κανονισμοί ,που ισχύουν στην Τουρκία, μετά τους σεισμούς του 1999. Περισσότερα από 11.300 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στις πληγείσες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες έχουν καταστεί ακατοίκητα, καθώς δεν ήταν χτισμένα σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, λέει η αντιπολίτευση.

Και, μέσα σε όλα, στην Τουρκία έχει αρχίσει συζήτηση σχετικά με το αν μπορούν ή και πρέπει -μπροστά σε τόσο μεγάλη καταστροφή- να πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου οι προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τον πρώτο σεισμό και να αναβάλει τις εκλογές, δεδομένου ότι εκτιμάται πως οι σεισμοί θα προκαλέσουν κι άλλη φθορά στο προφίλ του.

Καμία δημοσίευση για προβολή