“Οδηγός χρήσης” από τους Θεσμούς σε υπουργεία και υπηρεσίες για τα χρόνια της εποπτείας

Σεμινάρια από “τεχνικά κλιμάκια” των Θεσμών για τον “κορσέ” που θα φορούν υπουργεία και υπηρεσίες, μετά τον Αύγουστο, παρακολούθησαν αρμόδιοι παράγοντες την εβδομάδα που πέρασε.

Εκπρόσωποι της Κομισιόν του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εξειδικευμένου Μηχανισμού της ΕΚΤ για τον έλεγχο των τραπεζών (SSM – Single Supervisory Mechanism) εκπαίδευσαν ανώτατα στελέχη υπουργείων για το πώς θα παρακολουθείται η πορεία της ελληνικής Οικονομίας στην μετα – μνημονιακή περίοδο.

Γιατί όπως (δήλωσε ότι) είπε και η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία τους συνάντηση, «ναι μεν  τον Αύγουστο τελειώνει το Πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τελειώνουν όλα εδώ – πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο».

Ποιό είναι το “ζητούμενο”

Έτσι, οι Θεσμοί, με τον συντονισμό της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες και μόνιμο κλιμάκιο εποπτείας 150 ειδκευμένων στελεχών στην Αθήνα, θα παρακολουθεούν την εκτέλεση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση έως το τέλος του 2022 και, στη συνέχεια, την πορεία της ελληνικής οικονομίας για δεκαετίες. Γιατί, όπως δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος, “το ζητούμενο (για τους δανειστές) είναι να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος της” προς τα ευρωπαϊκά κράτη.

Το κλιμάκιο των Θεσμών στην Αθήνα θα παρακολουθεί, λοιπόν, την εφαρμογή του “κορσέ” των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπεί σε μιά ρότα “αυτόμνατης εξυπηρέτησης του χρέους της” και αυτό, κατά τη γερμανίδα καγκελάριο, θα απαιτήσει “πολλές ακόμη δεκαετίες”.

Η αξιολόγηση του “κορσέ”

Η αξιολόγηση του “κορσέ” θα γίνεται με τρεις διαφορετικές εκθέσεις κάθε χρόνο και την εφαρμογή ειδικών μοντέλων παρακολούθησης των επιδόσεων των υπουργείων.

Στην ενημέρωση που έγινε από τους εκπροσώπους των Θεσμών προς του έλληνες αξιωματούχους, την εβδομάδα που πέρασε, έγινε γνωστό ότι στο τέλος Αυγούστου θα τους παραδοθεί ειδικός Οδηγός Χρήσης (“manual”), κατά υπουργείο και υπηρεσία, με τις υποχρεώσεις τους και τα “παραδωτέα” προς αξιολόγηση.

Περιορισμένα περιθώρια

Αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η “καθαρή έξοδος” που μας επεφύλαξε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα έχει περιορισμένα περιθώρια αυτόνομων αποφάσεων και δράσεων. Η κατεύθυνση των κυβερνητικών αποφάσεων και οι επιδώσεις της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογούνται από τους Θεσμούς στο κλείσιμο κάθε τριμήνου, οπότε και θα παίρνουμε τον …”Έλεγχο”, με τη μορφή ‘Έκθεσης Αξιολόγησης

Η Έκθεση αυτή θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα περιέχει ανάλυση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, περιγραφή των βασικών δράσεων προς υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί και ενδεχομένως τους σχετικούς σχολιασμούς και τις παρατηρήσεις των Θεσμών.

Από τις αξιολογήσεις και τις εκτιμήσεις αυτών των Εκθέσεων θα εξαρτάται η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά επίσης θα αποτελούν και αυθεντικό “μπούσουλα”  για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των Αγορών και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή