Σενάριο συμφωνίας σε "βάθος χρόνου" συζητούν τώρα Αθήνα και Σκόπια

  Σενάριο συμφωνίας σε βάθος χρόνου, ώστε να δοθεί επαρκής χώρος στην ΠΓΔΜ να εγκρίνει το «erga omnes» και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, συζητείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

  Με βάση αυτό το σενάριο,που παρουσιάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ρεπορτάζ Βασίλης Νέδος) όταν η ΠΓΔΜ εγκρίνει αυτές τις δύο –ουσιαστικής σημασίας για την Αθήνα– προβλέψεις, τότε αυτομάτως η γειτονική χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και ξεκινάει τις σχετικές προενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε. (εφόσον, βεβαίως, οι Βρυξέλλες απευθύνουν τη σχετική πρόσκληση).

  Γιατί χαμογελούν Κοτζιάς και Ντιμιτρώφ

  Χθες, πάντως, τα χαμόγελα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο Σούνιο, ήταν πηγαία. Μάλιστα, ο κ. Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος στον Eλληνα ομόλογό του, τον χαρακτήρισε «σκληρό διαπραγματευτή, αλλά καλό οικοδεσπότη». Οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί τους τελευταίους δύο μήνες περισσότερες φορές από οποιονδήποτε προκάτοχό τους τα προηγούμενα 20 χρόνια.

  Τι πρέπει να βρούν Αθήνα και Σκόπια

  Ωστόσο, σήμερα, στη νέα συνάντησή τους υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα πρέπει να βρουν όχι μόνο τη δεδομένη καλή διάθεση, αλλά και ένα πλαίσιο που να μπορεί να οδηγεί σε συμφωνία. Για την πλευρά της Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν είναι μονόδρομος και περνάει αναγκαστικά από την υιοθέτηση του «erga omnes».

  Γκόρνα Ματσεντόνια

  Εν ολίγοις, για την Αθήνα δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα «παράθυρο», ακόμη και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, στο οποίο η χώρα θα χρησιμοποιεί απομονωμένο τον όρο «Μακεδονία». Oλα θα πρέπει να παραπέμπουν στη νέα ονομασία, είτε θα είναι τελικά η «Aνω Μακεδονία» (Γκόρνα Ματσεντόνια) είτε κάποια άλλη.

  Το Σύνταγμα

  Η υιοθέτηση της ελληνικής θέσης περί «erga omnes» ουσιαστικά οδηγεί και σε ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αρκετές δυσκολίες για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

  Εφόσον οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ βρουν ένα σημείο σύγκλισης που θα επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε την ερχόμενη Τετάρτη είναι εξόχως πιθανό να συναντηθούν και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ