Σφίγγει η "μέγγενη" για την Άγκυρα – 23 χώρες της ΕΕ υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία (video)

Ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, λόγω της προκλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτοντας όσαν συνέβησαν στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λίγες ώρες μετά το νέο προκλητικό κρεσέντο του Ερντογάν κατά της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του την πληροφορίες που είχε διαρρεύσει ότι η Κύπρος «απείλησε» τις χώρες της ΕΕ με την άσκηση βέτο, στην περίπτωση που δεν λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα (σ.σ. επιβολής κυρώσεων), χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι κάποιοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν διακριτική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Αγκυρα λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στο μεταναστευτικό η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που έλαβε την το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για το Βέτο και τις κυρώσεις

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ