Σφίγγει τα λουριά του κορσέ η «μεταμνημονιακή εποπτεία» - Τρείς εκθέσεις στριμώχνουν τον Τσακαλώτο

Τρείς εκθέσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας ετοιμάζουν οι Θεσμοί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, προκειμένου να συζητηθούν στο Eurogroup του Μαρτίου.

Η πρώτη αφορά την τακτική έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και θα επικεντρώσει στις ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις  και τις διοικητικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν από την κυβέρνηση, έως το τέλος Δεκεμβρίου και καθυστερούν. Επίσης θα γίνεται ειδική αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής.

Η δεύτερη αναφέρεται στις μακροοικονομικές εξελίξεις της οικονομίας και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη κρίσιμων δεικτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα χρέους και κόκκινων δανείων. Περιγράφεται επίσης η ιδιαίτερα αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική και εξαγωγική θέση της χώρας.

Στην τρίτη θα περιγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την Ελληνική οικονομία το 2019.

Και οι τρείς χαλάνε τον ύπνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, από τις συναντήσεις του με ευρωπαίους αξιωματούχους, έχει ήδη πάρει γεύση από το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, που θα επανακάμψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα,  θα τεθεί ενώπιον τόσο των  μακροοικονομικών στοιχείων όσο και των ανοιχτών μετώπων της δεύτερης αξιολόγησης.

Προς το παρόν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία Ελληνική οικονομία θα κινηθεί με άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος έναντι 2,5% πρόβλεψη του Προϋπολογισμού. Η ανάπτυξή της θα επηρεαστεί και από την επιβράδυνση των μεγεθών στις μεγάλες οικονομίες ευρωζώνης όπου η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη των προηγούμενων εκτιμήσεων.