Σφίγγει ο κλοιός για τον Ερντογάν – Ηχηρά μηνύματα από ΗΠΑ και Αίγυπτο, πριν τις διερευνητικές επαφές στην Αθήνα.

Ερντογάν Αίγυπτος

Την Τρίτη, μετά την Καθαρή Δευτέρα, ξεκινά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας  ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Η Αθήνα, προσέρχεται με πολύ χαμηλές προσδοκίες και με σχεδόν αποκλειστικό στόχο να διατηρηθεί ανοικτός ένας -έστω και “στενός” – δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία διατηρεί τη ρητορική της έντασης αμείωτη και εξαπολύει απειλές ακόμα και προς την Ε.Ε, σε περίπτωση που αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της.

«Δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Ο δρόμος είναι μακρύς” σημειώνουν διπλωματικές πηγές, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η συζήτηση αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας.

Ερωτηματικό παραμένει εάν θα έρθει στην Αθήνα ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν που εμφανίστηκε στον 61ο κύκλο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, παρά τον τεχνικό τους χαρακτήρα.

Ο ανοικτός δίαυλος με την Άγκυρα και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε

Σε κάθε περίπτωση, η  Αθήνα θέλει να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο για να μη χρεωθεί η ίδια τυχόν ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής , στις 25-26 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει την έκθεση του για όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο τραπέζι των ηγετών της Ε.Ε θα μπουν  θέματα της τελωνειακής ένωσης υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, που στηρίζει το Βερολίνο το οποίο θέτει ως μείζονα προτεραιότητα και το μεταναστευτικό.

Το θέμα των κυρώσεων, δεν αναμένεται να είναι σε πρώτο πλάνο, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και η  Ισπανία και  Ιταλία εμφανίζονται σφόδρα αρνητικές, αφού έχουν σε ισχύ με την Τουρκία εξοπλιστικά προγράμματα άνω των 10-11 δισεκ. ευρώ.

Για τον Ερντογάν, είναι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με τους Ευρωπαίους, τουλάχιστον με τους τακτικούς συνομιλητές του, καθώς από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα για τον ίδιον και την πολιτική του είναι ηχηρή και δυσοίωνα.

Ο εκνευρισμός του Σουλτάνου για τα μηνύματα Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία, προκαλώντας εκνευρισμό στο παλάτι του Ερντογάν.

Επέκρινε την Αγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας τις οποίες μάλιστα, συνέδεσε με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Εχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και «η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά», όπως επισήμανε.

Το “παραθυράκι” της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν 

Ο Άντονι Μπλίνκεν, πάντως, άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με την Τουρκία, την οποία ο Μπάϊντεν την θέλει μέσα στο μαντρί – δηλαδή ως ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και όχι να την χαρίσει στον Πούτιν.

«Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μία σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο» δήλωσε. «Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε χαμηλούς τόνους (για Τούρκο) απάντησε ο αντιπρόεδρος Οκτάι. Κάλεσε τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο «να συμπεριφερθούν αμερόληπτα» και «να σταματήσουν την απειλητική συμπεριφορά». «Έχουμε ευκαιρίες να συνεργαστούμε, δεν θα φέρουν αποτελέσματα οι απειλές» τόνισε και υποστήριξε ότι η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400 όταν δεν την προμήθευαν άλλοι.

Το Κάϊρο διαψεύδει ότι ετοιμάζονται συναντήσεις με την Άγκυρα

Μετά τα ηχηρά μηνύματα των ΗΠΑ, άλλο ένα μήνυμα έστειλε χθες το Κάϊρο διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται» δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή.

Η Γαλάζια Πατρίδα προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα

Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομία των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα) και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.

Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει».

«Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου που διέψευσε η Αίγυπτος

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις είπε ότι αυτές διακόπηκαν, πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα.

Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας : «Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή