Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν: χάνει έδαφος παντού – Η “θυσία” του γαμπρού του, η εκλογή Μπάϊντεν, το “σφυροκόπημα των γερμανικών ΜΜΕ και η προσπάθεια διάσωσης της τουρκικής λίρας

  Ερντογάν Μπάϊντεν

  Σφίγγει δραματικά ο κλοιός γύρω από την τουρκική οικονομία, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα να χάνει έδαφος παντού : Στις ΗΠΑ, όπου η εκλογή Μπάιντεν δυσκολεύει το τοπίο και στην Eυρώπη, μετά τα γαλλικά, και τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης τον σφυροκοπούν.

  Όλες οι αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν «θυσίασε» τον γαμπρό του, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που δεχόταν η τουρκική λίρα αλλά και σε μία κίνηση προετοιμασίας για ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

  Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να καρατομήσει τους δύο κορυφαίους συνεργάτες του που ήταν υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική, μόνο τυχαία δεν είναι.

  Η καρατόμηση του “γαμπρού” και ο σχεδιασμός Ερντογάν

  Η παραίτηση -καρατόμηση του γαμπρού του Αλμπαϊράκ έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ερντογάν να απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Μουράτ Ουισάλ και να τοποθετήσει στη θέση του τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Ακμπάλ, ο οποίος διαφωνούσε την τελευταία διετία με πολλές από τις επιλογές του Αλμπαϊράκ.

  Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ακμπάλ χρησιμοποίησε την κατάλληλη ρητορική για να καλμάρει τις αγορές.

  Θα αξιοποιήσουμε με αποφασιστικό τρόπο όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για να πετύχουμε τη σταθερότητα των τιμών, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της CBRT, θυμίζοντας… κανονικό κεντρικό τραπεζίτη.

  Έκανε μάλιστα λόγο για καλύτερη επικοινωνία της νομισματικής πολιτικής και διαφάνεια, δίνοντας ραντεβού με την επενδυτική κοινότητα για τις 19 Νοεμβρίου όταν συνεδριάζει η CBRT.

  Οι επενδυτές επιβράβευσαν τις αλλαγές, με αποτέλεσμα  η τουρκική λίρα να κάνει ράλι με κέρδη έως και άνω του 5%.

  Η αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ και οι σχέσεις τους με την Άγκυρα 

  ‘Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι επόμενες δέκα ημέρες είναι καθοριστικές για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

  Η Oxford Economics εκτιμά ότι χρειάζεται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον στο 14,25%.

  Μάλιστα, παρά το χθεσινό ράλι ο οίκος δεν πείθεται για τις προθέσεις του τούρκου προέδρου.

  Όπως σημειώνει, μπορεί οι αγορές να εξέλαβαν τις αλλαγές ως προάγγελο αλλαγής κατεύθυνσης και στην πολιτική, ωστόσο μέχρι να γίνουν τα λόγια πράξεις τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

  Η TD Securities εκτιμά ότι αν η CBRT προχωρήσει σε σοβαρή αύξηση των επιτοκίων και εγκαταλειφθούν οι ανορθόδοξες πολιτικές, τότε οι πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα θα αποκλιμακωθούν.

  Σε αντίθετη περίπτωση η ισοτιμία θα ξεπεράσει τις 9 λίρες/δολάριο, σημειώνει η καναδική επενδυτική τράπεζα.

  Η εκλογή Μπάιντεν και η άρνηση Ερντογάν να τον συγχαρεί

  Αν ο Ερντογάν φοβάται ότι με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο θα σκληρύνει η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία και θα επιβληθούν κυρώσεις, τότε η αλλαγή πολιτικής είναι επιβεβλημένη.

  Πάντως, οι σχέσεις με τον νέο αμερικανό πρόεδρο δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο.

  Ενώ ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη συγχαίρουν τον Μπάιντεν για τη νίκη του, η Άγκυρα έσπευσε να συγχαρεί το Σάββατο τον Άλφα Κοντέ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος στη Γουινέα, αλλά θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα πριν συγχαρεί τον αμερικανό πρόεδρο…

  Τα γερμανικά μέσα “σφυροκοπούν τον Ερντογάν

  “Ο γαμπρός ως αποδιοπομπαίος τράγος” επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί την παραίτηση του γαμπρού του και υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

  Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος σημειώνει: “Σημαντικά στελέχη του (κυβερνώντος κόμματος) AKP, όπως ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς, τον οποίο εμπιστεύεται ο Ερντογάν, δεν συμβιβάζονταν πλέον με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Αλμπαϊράκ ότι ‘δεν υπάρχουν οικονομικά, παρά μόνο ψυχολογικά προβλήματα’.

  Όταν ακόμη ο Αλμπαϊράκ ήταν επιχειρηματίας, ο Ερντογάν τον άφηνε να συμμετέχει σε υπηρεσιακά ταξίδια και διμερείς διαπραγματεύσεις. Την καριέρα του πρωθούσε και η πεθερά του, Εμινέ Ερντογάν.

  Το κλίμα άρχισε να αλλάζει την άνοιξη, όταν κυκλοφόρησαν φήμες για εξωσυζυγική σχέση του Αλμπαϊράκ με μία ηθοποιό με αποτέλεσμα, όπως λέγεται, να τον ξυλοφορτώσουν κάποιοι σωματοφύλακες”.

  Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι μία μέρα πριν την παραίτηση Αλμπαϊράκ ο Ερντογάν είχε καρατομήσει με προεδρικό διάταγμα τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουσάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ.

  Μόνο που “το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι τόσο το διαθέσιμο προσωπικό. Το πρόβλημα είναι οι θεσμοί σε μία προεδρική δημοκρατία, στην οποία όλα τα νήματα καταλήγουν στο πρόσωπο του Ερντογάν.

  Θεσμοί χωρίς αξιοπιστία

  Στο ίδιο μήκος κύματος η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: “Οι κρατικοί θεσμοί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Έχει γίνει σαφές, το αργότερο μετά την τελευταία καρατόμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ότι αυτός ο θεωρητικά ανεξάρτητος θεσμός δεν είναι σε θέση να επιβάλει υψηλότερα επιτόκια.

  Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα, γιατί έτσι αυξάνεται η δυσπιστία των ξένων επενδυτών.

  Επιπλέον, όλο και περισσότεροι μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια ή χρυσό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Και αυτό σημαίνει ότι για τις τουρκικές επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο εξωτερικό”.

  Οικογενειακή επιχείρηση το τουρκικό κράτος

  Το Spiegel Online παρατηρεί: “Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει το τουρκικό κράτος σε οικογενειακή επιχείρηση. Συγγενείς αναλαμβάνουν επικερδείς δουλειές και υψηλά πόστα, θέσεις-κλειδιά σε κρατικούς θεσμούς στελεχώνονται με έμπιστα πρόσωπα. Επιθυμία του Ερντογάν, όπως λέγεται στο περιβάλλον του, ήταν πάντα να τον διαδεχθεί μία μέρα ένας από τους δύο γιους του. Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται, ότι ούτε ο Μπουράκ ούτε ο Μπιλάλ (Ερντογάν) κάνουν γι αυτή τη δουλειά. Έτσι απέμενε ως μόνος πιθανός διάδοχος ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγος της κόρης του Εσρά. Τα προηγούμενα χρόνια ο επικεφαλής του κράτους προετοίμαζε στοχευμένα τον γαμπρό του ως πολιτικό διάδοχο, ορίζοντάς τον αρχικά υπουργό Ενέργειας και στη συνέχεια υπουργό Οικονομικών. Μπορεί ο Αλμπαϊράκ να ήταν διαμφισβητούμενος στο (κυβερνών κόμμα) AKP, αλλά ο Ερντογάν πάντα τον προστάτευε. Φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει πλέον”.

  Λίγο πριν τη χρεοκοπία η Τουρκία;

  Για την Tageszeitung (TAZ) η παραίτηση του Αλμπαϊράκ αποτελεί “αδιαμφισβήτητη ένδειξη για την εντεινόμενη απελπισία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον δεν ξέρει πως να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

  Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldmann-Sachs, τα τελευταία δύο χρόνια η τουρκική κέντρική τράπεζα έχει σπαταλήσει περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μάταιη προσπάθεια να ανακόψει τον κατήφορο της λίρας. Φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί πλέον τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

  Σύμφωνα με τη συμβατική διδασκαλία περί οικονομίας η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να ανεβάσει τα επιτόκια, παρακινώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη λίρα, κάτι που ωστόσο έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν, δηλωμένος αντίπαλος μίας πολιτικής υψηλών επιτοκίων”.

  Δείτε ακόμη

  Υπουργείο Υγείας: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι «ασπίδες προσώπου» για την προστασία από τον κοροναϊό

  Όλα για όλα τα παίζει ο Τραμπ: Κατέθεσε αγωγή για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια, δεν αναγνωρίζει τον Μπάιντεν

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή