Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν. Βέλη από ΗΠΑ, Ε.Ε και εσωτερική αντιπολίτευση – Έκθεση κόλαφος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ερντογάν ρητορική

Αλλεπάλληλα είναι τα «χτυπήματα» της Ουάσιγκτον εναντίον της Άγκυρας, γεγονός που πλήττει άμεσα την εικόνα του περιφερειακού ηγέτη που τόσο καιρό έντεχνα φιλοτεχνούσε ο Ερντογάν, ενώ εσχάτως, προειδοποιητικά είναι και τα μηνύματα που παίρνει από την Ε.Ε, η οποία μέχρι σήμερα απειλεί μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τον κ. Ερντογάν δημιουργεί ένα τοπίο που τον κάνει πιο ευάλωτο στα βέλη της αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του θα αναλώνεται στο να αποκρούει τα βέλη και την κριτική των αντιπάλων του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι και πιο ευάλωτος έναντι της Ελλάδας, καθώς πάντα ισχύει η ρήση ότι «το θεριό γίνεται πιο επικίνδυνο στα ξεψυχίσματά του».

Κείμενο κόλαφος για την Τουρκία

Χθες ψηφίστηκε κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο, αν και μη δεσμευτικό, θεωρείται κόλαφος για την Άγκυρα.

Η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου «εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο και τον συναφή κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης, καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, δραστηριότητες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κύπρου· παροτρύνει την Τουρκία να συμπράξει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και να απόσχει από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια ή απειλή».

Αφήνει αιχμές για κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων στην Τουρκία με αποτέλεσμα να βάζει στο στόχαστρο όσους διαφωνούν, από τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς που φυλακίστηκε μέχρι τον επιχειρηματία-ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα.

Τα αλλεπάλληλα “χτυπήματα” της Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, με την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε να εφαρμόζει μια πολιτική εντελώς αντίθετη από εκείνη που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τράμπ, η οποία μέρα με την ημέρα αποδομεί το προφίλ του αδιαφιλονίκητου ηγέτη.

Τα τελευταία «χτυπήματα» της Ουάσιγκτον ήταν η επίσημη ανακοίνωση ότι η Τουρκία αποκλείσθηκε κι επίσημα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35 με την αιτιολογία του κινδύνου να διαρρεύσουν μυστικά της Συμμαχίας στη Ρωσία και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Τουρκία.

Και μπορεί μεν το δεύτερο πλήττει ευθέως το… πολιτισμένο πρόσωπο της Τουρκίας στη Δύση, ο αποκλεισμός όμως της Τουρκίας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35 και η αιτιολογία που προβλήθηκε δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται πλέον την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο.

Ευάλωτος ο Ερντογάν στα μάτια της αντιπολίτευσης

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τον κ. Ερντογάν δημιουργεί ένα τοπίο που τον κάνει πιο ευάλωτο στα βέλη της αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του θα αναλώνεται στο να αποκρούει τα βέλη και την κριτική των αντιπάλων του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι και πιο ευάλωτος έναντι της Ελλάδας, καθώς πάντα ισχύει η ρήση ότι «το θεριό γίνεται πιο επικίνδυνο στα ξεψυχίσματά του».

Τα «χαστούκια» της Ουάσιγκτον εναντίον της Άγκυρας δημοσιοποιήθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το κυπριακό στη Γενεύη 27 – 29 Απριλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υλοποιώντας με συνέπεια προεκλογικές θέσεις που είναι σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, στέλνει το μήνυμα ότι ζητήματα που αποτελούν το υπογάστριο της Τουρκίας, δεν μπαίνουν πλέον κάτω από το χαλί.

Ο κλοιός θα σφίγγει συνεχώς

Η νέα αμερικανική διοίκηση προειδοποιεί την Άγκυρα ότι ο κλοιός θα σφίγγει συνεχώς, εάν δεν υποχωρήσει στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S 400 τους οποίους θεωρεί ασύμβατους με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει η Μόσχα για κατασκοπεία σε σχέση με τη δράση των F-35.

Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζουν το οπλοστάσιο τους για την πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη 27-29 Απριλίου με την οποίαν γίνεται προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο πήχης μπαίνει χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν ότι ο διάλογος είναι καλύτερος από την σιγήν ασυρμάτου και την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάγιες ελληνικές θέσεις

Στον απόηχο του μπρα ντε φέρ που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου του Euronews, για το αν θα έπρεπε αυτά να λέγονται κατ´ ιδίαν και όχι σε δημόσια θέα, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε ότι ήταν κάτι που δεν ήθελε ο ίδιος να συμβεί, εννοώντας ότι προκλήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Θα πρέπει να σας πω ότι απλά επανέλαβα στην τουρκική πλευρά τις πάγιες ελληνικές θέσεις ειδικότερα σε θέματα διεθνούς δικαίου πάνω στα οποία, αν μου επιτρέπετε, δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις» δήλωσε. «Κάτι είναι νόμιμο ή παράνομο, κάτι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκιο ή όχι» τόνισε. Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώνει το δάχτυλο στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν τον Έβρο πέρυσι.

Εκτός των F-35 η Τουρκία

Η αμετακίνητη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400, έχει προκαλέσει μία σειρά αρνητικών κινήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον ενημέρωσε επίσημα την Τουρκία ότι δεν θα είναι πλέον μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ανανέωσαν το μνημόνιο συμφωνίας που είχαν από το 2006 με τις οχτώ από τις εννέα χώρες που συνεργάζονταν, εξαιρώντας μόνο την Τουρκία. Ο γαμπρός του Ερντογάν Μπαϊράκ που διατηρεί αμυντική βιομηχανία, έσπευσε να καθησυχάσει την τουρκική κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι σύντομα η χώρα θα παράγει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το πλήγμα, όμως, είναι ισχυρό και έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Οι χώρες που υπέγραψαν το νέο μνημόνιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία. Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και παρήγαγε ανταλλακτικά. Τώρα αναζητά άλλες αγορές.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή