Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους κινεζικούς κολοσσούς της τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη τους εξαιρεί από τα δίκτυα 5G

Ποιοί διεκδικούν φάσματα 5G

Μπορεί η Ιαπωνία να ξεκίνησε «αντάρτικο» κατά της προσπάθειας των ΗΠΑ να πετάξουν εκτός επικοινωνιών τις κινεζικές εταιρείες, ωστόσο, φαίνεται ότι οι πιέσεις της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη φέρνουν αποτελέσματα.

Εκτός σουηδικού 5G Huawei και ΖΤΕ

Έτσι, και η Σουηδία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που αποφάσισαν να εξαιρέσουν δύο κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, την Huawei και την ΖΤΕ από την κατασκευή του δικτύου πέμπτης γενιάς, γνωστού και ως 5G.

Η Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS) ανέφερε ότι αποφάσισε να αφήσει εκτός τις κινεζικές εταιρείες, ύστερα από εισηγήσεις των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας χαρακτήρισε την Κίνα «μια από τις μεγαλύτερες απειλές σε βάρος της Σουηδίας».

Μπλόκο και από τη Βρετανία

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει στην Huawei να συμμετάσχει στην κατασκευή του δικτύου 5G της χώρας ως το 2027, παρότι αρχικά η κυβέρνηση Τζόνσον είχε δώσει το «πράσινο φως» στους Κινέζους για συμμετοχή ως 35% σε μη κρίσιμα τμήματα του δικτύου, γεγονός που προκαλεί τριβές μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου, σε μια στιγμή, μάλιστα που η Βρετανία αναζητά νέες εμπορικές συμφωνίες.

Οι ευρωπαϊκές «λύσεις»

Όσον αφορά στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: το Βερολίνο δεν έχει αποκλείσει καμία εταιρεία από τους διαγωνισμούς για το 5G, ωστόσο, θέτει πολύ αυστηρούς κανόνες σε εταιρείες που θεωρούνται «υψηλού ρίσκου», ενώ το Παρίσι, επίσης χωρίς να θέσει απαγορεύσεις, ξεκαθάρισε ότι όποιος αγοράσει εξαρτήματα της Huawei, δεν θα μπορεί να ανανεώσει τις άδειές τους όταν αυτές λήξουν.

Επίσης, η Telecom Italia εξαίρεσε την Huawei από διαγωνισμό για βασικά εξαρτήματα του δικτύου, αν και η Ρώμη δηλώνει ότι αναζητά ευρωπαϊκή απόφαση για το ζήτημα.

Επιστολή ευρωβουλευτών

Φαίνεται ότι στις αναζητήσεις της Ρώμης η απάντηση ήλθε από 40 ευρωβουλευτές που συνυπέγραψαν επιστολή, στην οποία ισχυρίζονται ότι Huawei και ΖΤΕ είναι «εταιρείες υψηλού ρίσκου» και ότι, δεδομένου ότι η έδρα τους είναι η Κίνα, υποχρεούνται να υπακούουν στους νόμους της χώρας περί πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επιστολή προκάλεσε την αντίδραση της Huawei, η οποία θύμησε ότι Nokia και Ericsson (οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες εταιρείες) έχουν στην Κίνα ένα τεράστιο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους (κέντρα αποφάσεων, έρευνα, αλυσίδα εφοδιασμού) και υπογράμμισε ότι και αυτές οι εταιρείες υπόκεινται στους κινεζικούς νόμους.

Καναδάς και Αυστραλία

Από την άλλη πλευρά, Καναδάς και Αυστραλία έχουν σχεδόν εξαρχής εξαιρέσει την Huawei από την ανάπτυξη του 5G δικτύου τους, με την Οτάβα να περνά δύο χρόνια μελέτης για το τι θα κάνει και την Κανμπέρα να αντιμετωπίζει ψυχρές σχέσεις με το Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις στην Huawei, αντιμετωπίζοντας την εταιρεία ως «ενεργούμενο» του Πεκίνου και πιέζοντας ασφυκτικά και τις υπόλοιπες χώρες-συμμάχους τους να εξαιρέσουν τις κινεζικές εταιρείες από τα δίκτυα επικοινωνιών τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή